Actieve levensstijl kan voortgang frontotemporale dementie vertragen

08/01/2020
 
Frontotemporale dementie treedt al op op jonge leeftijd, tussen de 40 en 50 jaar. De meest opvallende verschijnselen zijn een verandering in gedrag en persoonlijkheid bij degene die het treft. De levensverwachting is na constatering niet meer dan tien jaar erbij en er is geen geneesmiddel. Wat de voortgang wel aanzienlijk kan verminderen, is een verandering in leefstijl. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek aan de Universiteit van Californië.
 
De eerste symptomen van frontotemporale dementie zijn een verandering in gedrag. De persoon kan zijn interesse in het leven verliezen, zijn gezin negeren of vreemd gedrag vertonen. Zoals vanuit het niets boos worden of onaangepast gedrag vertonen. Familie en vrienden zullen de gedragsverandering direct opmerken. De persoon in kwestie juist niet. Dat maakt de ziekte ook zo verwoestend.
 
Neuroloog Kaitlin Casaletto, verbonden aan de Universiteit van Californië, heeft in een onderzoek onder 105 personen met een erfelijke vorm van de ziekte ontdekt dat een verandering in leefstijl direct na vaststelling van de ziekte de progressie ervan significant kan verminderen, tot wel de helft. Die leefstijlverandering ligt vooral in het actief bezig zijn. Fysiek en mentaal. Lezen, puzzelen, wandelen. Het helpt allemaal om de voortgang van de frontotemporale dementie aanzienlijk te vertragen.
 
In de VS zijn zo'n 50.000 tot 60.000 mensen met frontotemporale dementie. Bij zo'n 30% is de ziekte erfelijk. Ter vergelijking: Alzheimer blijkt maar in 1% erfelijk overdraagbaar. Bij frontotemporale dementie wordt zowel het gedeelte van de hersenen aangetast dat het denken regelt als het gedeelte dat de emotie regelt.
 
Wie meer inzicht wil krijgen in de situatie in Nederland wat frontotemporale dementie betreft, oriënteert zich bij Alzheimer Nederland.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 08/01/2020 - ...