Illegale houtkap in Roemeens oerbos veel omvangrijker dan gedacht

03/06/2020
 
Het Roemeense oerbos heeft al jaren te lijden onder illegale houtkap en de regering is niet in staat deze verboden praktijken een halt toe te roepen. Minister van Milieu Costel Alexe kreeg onlangs de nieuwste cijfers onder ogen: 100.000 kubieke meter oerbos was verdwenen. Geluk bij een ongeluk: dit bleek over een periode van acht jaar te zijn gebeurd en dus niet ineens. De illegale houtkap was gewoon niet opgemerkt.
 
In de afgelopen 25 jaar zijn op deze manier al duizenden hectare oerbos verloren gegaan. Vooral aan de grens met Oekraïne is illegale houtkap schering en inslag. Volgens Greenpeace is die regio goed voor de helft van de totale illegale houtkap in Roemenië. De Europese Commissie heeft Roemenië al herhaaldelijk aangesproken over deze activiteiten, maar kan verder weinig actie ondernemen. De achtereenvolgende  Roemeense regeringen zijn evenmin daartoe capabel gebleken.
 
Plaatselijke bewoners proberen de houtkap wel tegen te gaan, met soms gevaar voor eigen leven. De houtkappers deinzen er niet voor terug met hun trucks op hen in te rijden om zo weg te komen. Ook de medewerkers van de National Forestry Board zijn hun leven niet zeker wanneer ze illegale houtkap ontdekken. Sinds 2014 zijn er 185 aanvallen op hun medewerkers geregistreerd, waarvan zes met dodelijke afloop. 
 
Minister Alexe heeft beloofd de oerbossen te zullen beschermen door het hout ervan niet te laten verhandelen op de markt. Greenpeace en andere NGO's zien liever dat het toezicht op de bossen wordt gemoderniseerd, bijvoorbeeld met camera's en een GPS op iedere truck die met toestemming een oerbos inrijdt of uitgaat. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/06/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft