'Nieuwe Belgische regering zou kunnen worden gevormd uit huidige grote coalitie'

23/05/2020
 
In een interview met De Tijd en L'Echo laat federaal premier Sophie Wilmès haar licht schijnen over het naderende einde van de coronacrisis wat de eerste golf betreft en andere politieke zaken.
 
Wilmès is ervan overtuigd dat België beter voorbereid zal zijn op een tweede golf, mocht die er komen. Ze ziet wel in dat er meer politieke aandacht voor de gezondheidszorg moet komen. Niet alleen met geld, maar ook kijkend naar het mentale welzijn en de werkdruk van mensen die in de zorg werken. Die mening was ze naar eigen zeggen al toegedaan voordat ziekenhuispersoneel in Brussel haar vorige week de rug toekeerde tijdens een werkbezoek. Wat Wilmès betreft, moet de federale overheid een grotere rol gaan spelen op het gebied van volksgezondheid. Zij ziet dat besef ook ontstaan bij de gewestregeringen.
 
Om de Belgische economie niet te veel schade te laten lijden door de coronacrisis zijn allerlei maatregelen voor de korte termijn genomen. Veel meer mag en kan haar minderheidsregering ook niet doen. Zij regeert met steun van de oppositie en dankzij speciale volmachten om uitsluitend het land door de coronacrisis te leiden. Daarom hoopt Wilmès dat het lukt om uiterlijk september een nieuwe meerderheidsregering te formeren. De basis daarvan zou kunnen bestaan uit de partijen die nu vanuit het parlement haar minderheidsregering steunen en met elkaar de grote coalitie vormen. Dus met N-VA, zonder Vlaams Belang en PVDA. Die nieuwe regering moet dan met een ambitieus economisch relanceplan komen. 
 
Wilmès begroet het Herstelplan ter waarde van 500 miljard euro van Merkel en Macron, maar zou het beschikbaar stellen van het 
geld anders oormerken. Bijvoorbeeld een deel subsidies en een deel leningen, zodat Europese solidariteit en verantwoordelijkheid samengaan. Over de voortgang van de redding van Brussels Airlines en de opening van de horeca in België doet ze geen uitspraken in het interview. Wat dat laatste betreft: daarvoor komt de Nationale Veiligheidsraad op 3 juni weer bijeen.
 
Ten slotte ziet ze geen verschil in waardering voor haar premierschap in Vlaanderen of Wallonië/Brussel. Naar eigen zeggen krijgt ze net zoveel steunbetuigingen als kritiek uit alle landsdelen. Ze beschouwt zichzelf in de eerste plaats als een Belg.
 
Dit is een samenvatting uit het Frans. Het complete interview staat op de sites van L'Echo en De Tijd. Ik heb het bij L'Echo gelezen, omdat ik vrees dat ik al mijn gratis te lezen artikelen bij De Tijd voor de maand mei al tot me heb toegenomen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/05/2020 - ...
 

      Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft