Boktor houdt aanleg Roemeens deel snelweg Pan-Europese Corridor IV tegen

04/02/2020
 
De geplande aanleg van de snelweg Sibiu-Petesti die Transsylvanië met West-Europa moet verbinden loopt vertraging op. De Europese Commissie is voorlopig niet van plan de toegezegde subsidie ervoor ter waarde van meer dan 2,5 miljard euro te verlenen. De reden: de Roemeense regering heeft in de bestemmingsplannen onvoldoende milieumaatregelen opgenomen. Vooral voor de Morimus Funereus is er onvoldoende bescherming in de plannen. 
 
Morimus Funereus staat op een Europese lijst van planten en dieren die extra bescherming verdienen. In de huidige plannen voor de snelweg is die bescherming onvoldoende gegarandeerd, oordeelt de Europese Commissie. Zij heeft het Roemeense verzoek voor financiering, goed voor 85% van de geschatte kosten (3 miljard euro), dan ook teruggestuurd aan de liberale regering van Ludovic Orban. Deze heeft nu twee maanden de tijd om de vragen van de EC inzake de bescherming te beantwoorden. Doet ze dat niet of onvoldoende, dan zou de financiering kunnen worden geweigerd.
 
De snelweg Sibiu-Petesti is onderdeel van de Pan-Europese Corridor IV. Pan-Europese Corridors zijn grote infrastructurele projecten die logistieke knooppunten met elkaar verbinden. Corridor IV loopt van Dresden (Duitsland) via Thessaloniki (Griekenland), Constanta (Roemenië) naar Istanboel (Turkije). In een Pan-Europese Corridor worden waar nodig alle logistieke vervoersmiddelen betrokken, dus: wegvervoer, spoorvervoer, luchtvracht en vervoer over water.
 
Copyright: Johan Peters, 04/02/2020 - ...