WHO kiest luchthaven Luik als Europese logistieke draaischijf in bestrijding coronavirus

14/04/2020
 
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft luchthaven Luik, ook bekend als Luchthaven Luik-Bierset, verkozen tot één van haar zeven wereldwijde logistieke draaischijven in de bestrijding van het coronavirus. Op Luik-Bierset zal al het medische materieel dat in Europa nodig is worden aangevlogen en vervolgens verder worden gedistribueerd.  
 
Het handelt hierbij om miljoenen stuks beschermende kledij, maskers, brillen. Maar ook om zuurstofapparaten, beademingsmachines, etc. die iedere maand in Luik moeten arriveren. Prijskaartje voor de WHO? Voorlopig 280 miljoen dollar. Alleen al voor de kosten van opslag en distributie. Naast de luchthaven van Luik zijn er ook luchthavens in onder andere China, Zuid-Afrika en Maleisië aangewezen als hub voor de aanvoer van medisch materieel in de strijd tegen het coronavirus.
 
Er hebben een aantal factoren meegespeeld bij het uitverkiezen van Luik-Bierset als logistieke draaischijf voor de WHO. De luchthaven is 24/7 geopend, heeft goede achterlandverbindingen en er zijn reeds grote internationale logistieke spelers aanwezig. Bovendien doet de luchthaven al dienst als hub voor de aanvoer van het voor België benodigde medische materieel. 
 
Samenvatting uit het Frans van artikel op site L'Echo.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 14/04/2020 - ...