Roemeense uitvinding: headset die taken van blindengeleidehond overneemt

15/12/2020
 
Voor blinden die geen gebruik kunnen/willen maken van een blindengeleidehond verschijnt als alles goed gaat in de loop van 2021 een alternatief. De Roemeense start-up .lumen heeft een headset ontwikkeld die dankzij Artificial Intelligence en robotica de belangrijkste vaardigheden van een blindengeleidehond nabootst en zo de blinde op weg helpt. In huis, in het verkeer en dergelijke.
 
Het principe werkt als volgt. De headset is volgestopt met informatie die een blindengeleidehond aanleert om zijn/haar baasje veilig te laten voortbewegen. Wanneer de hond bijvoorbeeld een deur ziet, geeft hij via een ruk aan zijn halsband aan dat daar een deur is. En zo leert zo'n hond talloze situaties herkennen waarin hij zijn baasje moet waarschuwen voor obstakels en om hem/haar in huis of door het verkeer op straat te leiden. De headset van .lumen werkt via haptische waarneming (= zintuiglijke waarneming door receptoren) en geluiden en bevat contextuele, informatieve informatie die een blinde mist om zich zelfstandig zonder ongelukken voort te bewegen.
 
.lumen richt zich met de headset in de eerste plaats op de wereldwijd 40 miljoen blinden. Mensen die echt niets meer kunnen zien. Maar ook slechtzienden die bijvoorbeeld nog wel iets kunnen waarnemen, kunnen er baat bij hebben. Tot nu toe hebben 200 Roemenen en mensen in het buitenland de headset uitgetest. Tegen het einde van het eerste kwartaal van 2021 moeten dat er 2.000 zijn. Het definitieve ontwerp is bijna rond. De start-up verwacht in de tweede helft met de productie te beginnen. Het product zal wereldwijd worden gedistribueerd en het is de bedoeling dat de blinden zelf niet voor de headset hoeven te betalen, maar dat ze het vergoed krijgen via de bestaande regelingen in het land waar ze wonen. 
 
Lees het complete verhaal achter deze vinding bij Romania Insider (Engelstalig).
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/12/2020 - ...