Hoger beroep Mladic opnieuw uitgesteld en Karadzic mag videobellen

29/05/2020
 
Het hoger beroep van de oud Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic is zoals verwacht opnieuw uitgesteld. Het stond aanvankelijk gepland voor 16 en 17 juni. 
 
De voorzitter van het Mechanism for International Criminal Tribunals, Carmel Agius, ging mee in de argumentatie van de verdediging dat het nu onmogelijk is het hoger beroep te houden door de coronacrisis, omdat de verdiging niet volledig in Den Haag aanwezig kan zijn vanwege de reisrestricties inzake het coronavirus. Bovendien behoort Mladic tot een risicogroep voor het coronavirus gezien zijn leeftijd en zijn reeds zwakke gezondheid. 
 
De Bosnisch-Servische oud-politicus Radovan Karadzic (foto) heeft van het Mechanism for International Criminal Tribunals toestemming gekregen om één keer per week gedurende 15 minuten met een familielid te videobellen. Voorzitter Agius verleent Karadzic dit privilege tijdelijk, omdat communicatie noch via (elektronische) post noch via telefoongesprekken een face-to-face contact kan vervangen tijdens de duur van de coronacrisis. De griffier van het gerechtshof had eerder deze maand bezwaar gemaakt tegen het toestaan van videobellen, omdat Karadzic vorig jaar telefonisch misbruik maakte van toestemming om te communiceren. 
 
Karadzic werd in 2019 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens genocide en andere oorlogsmisdaden. Hij zit nog steeds gevangen in Den Haag, omdat voorlopig geen ander land zich bereid heeft getoond hem zijn straf daar te laten uitzitten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 29/05/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft