Nederlandse hulp voor versterking Moldavische cybersecurity broodnodig

16/04/2024
 
Demissionair minister van Defensie Kasja Ollongren met Moldavisch president Maia Sandu,
originele foto: ministerie van Defensie, hergebruik toegestaan onder Creative Commons licentie 

Nederland en Moldavië gaan militair nauwer samenwerken. Nederland zal een personele en financiële bijdrage leveren aan het Cyber Rapid Response Team (CRRT) dat Moldavië in staat moet stellen zich beter te wapenen tegen Russische cybercriminaliteit. Die extra expertise heeft het land hard nodig.

Eind dit jaar zijn er presidentsverkiezingen in Moldavië. President Sandu hoopt dan te worden herkozen om zo het land in haar tweede termijn de EU binnen te loodsen. Er is echter een machtige Rusland gezinde lobby die er alles aan zal doen om haar herverkiezing te verhinderen. Moldavië vreest terecht voor een vloedgolf aan Russische desinformatie. Hetzelfde geldt voor het referendum waarin de bevolking zich kan uitspreken voor of tegen de huidige koers van de regering om tot de EU toe te treden. Ook dat referendum moet in het najaar plaatsvinden.

Moldavië kwetsbaar voor cyberaanvallen

Moldavië is een arm land en staat voor voor grote financiële uitdagingen. Daardoor rest weinig geld voor zaken als cybersecurity. Terwijl het land uiterst kwetsbaar is voor Russische hackers. Ondanks de geringe financiële middelen doet Moldavië er alles aan om zulke hacks te voorkomen. De benodigde expertise daartoe ontbreekt echter in grote mate.

Het is daarom dat verschillende EU-lidstaten Moldavië individueel bijstaan om Russische hacker aanvallen tegen te gaan. Zoals Estland, de Republiek Tsjechië en uiteraard Roemenië. De Roemenen hebben immers van oudsher nauwe banden met de Moldaviërs. Ook in gezamenlijk EU-verband krijgt Moldavië ondersteuning dankzij het Moldova Cybersecurity Rapid Assistance programme. Het Cyber Rapid Response Team waaraan Nederland nu actief een bijdrage gaat leveren in Moldavië  bestaat sinds april 2023. Behalve Nederland maken onder andere ook Litouwen, Polen en Roemenië deel ervan uit. Duitsland levert indirect hand- en spandiensten.

CRRT’s vormen onderdeel van het zogenaamde PESCO programma. PESCO, Permanent Structured Cooperation, staat voor een militaire samenwerking van alle EU-lidstaten, exclusief Malta. Het bijzondere aan PESCO is dat het weliswaar op vrijwillige basis plaatsvindt, maar binnen een vastgelegd juridisch kader.

Het zijn overigens niet alleen Moldavische politieke instellingen die het gevaar lopen op Russische cybercriminaliteit. De cybersecurity is in alle denkbare sectoren uiterst kwetsbaar. Om bijvoorbeeld de energievoorziening minder kwetsbaar te maken, hielden Moldavië en de NAVO maart dit jaar al een gezamenlijke oefening.

Al deze initiatieven laten niet onverlet dat de Moldavische cybersecurity om continue aandacht vraagt. Lees er meer over bij de Britse denktank Royal United Services Institute.

Russische cyberaanvallen kunnen in de herfst gaan pieken

Hoe pakken de Russen hun cyberaanvallen op Moldavische regeringsinstellingen aan? Op de site Security Affairs valt te lezen dat de Russen zich vooral bedienen van de gekende tactieken. DDoS-aanvallen, phishing mails. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn de Russische cyberaanvallen tegen Moldavië fors in omvang toegenomen.

De datum van de presidentsverkiezingen en het referendum over de gewenste toetreding tot de EU is op 18 april bekendgemaakt: 20 oktober. President Maia Sandu hoopt haar huidige populariteit zo te koppelen aan een positieve uitslag van het gelijktijdig te houden referendum. Haar partij PAS, de grote aanjager van toetreding tot Europa en derhalve het referendum, kan momenteel rekenen op steun van 56,5% van de kiezers voor een ja.

Het Cyber Rapid Response Team weet dus wat het te doen staat. Zorgen dat de Moldavische cybersecurity uiterlijk deze zomer robuust genoeg is om de te verwachten toename in Russische cyberaanvallen te weerstaan.

Link naar artikel ministerie van Defensie met foto Ollengren en Sandu.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 16/04/2024 - ...