'Alternatief nodig voor mondkapje bij beperking of medische aandoening'

17/06/2020
 
In Nederland pleiten reizigersvereniging Rover en koepelorganisatie voor mensen met een beperking en chronisch zieken Ieder(in) voor een alternatief voor het verplicht dragen van een mondkapje in het ov voor mensen met beperking of medische klachten. Doordat velen onder hen het mondkapje niet zelfstandig kunnen opzetten, zitten zij nu noodgedwongen thuis, aldus de organisaties.
 
Rover krijgt op zijn meldpunt Corona en OV veel meldingen van reizigers met beperking of ziekte die geen mondkapje kunnen dragen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met een spierziekte, een fysieke beperking aan de handen of mensen met longproblemen. In Nederland bestaat geen uitzondering op de mondkapjesplicht, terwijl die er in veel andere landen wel is, stellen Rover en Ieder(in). De twee organisaties pleiten daarom voor maatwerk waarbij mensen voor alternatieven kunnen kiezen, zoals een spatscherm. Zij hebben samen bij de verantwoordelijke ministeries om een ontheffing van de mondkapjesplicht gevraagd voor de genoemde doelgroepen. Overigens gaat 60% van de meldingen bij Rover over de mondkapjesplicht. Ook valide mensen geven klachten door, zoals benauwdheid en hitte. Ook klagen zij erover dat andere reizigers het niet zo nauw nemen met de mondkapjesplicht en zelfs het personeel niet.
 
Ik heb daar zelf op 10 juni al uitgebreid over geschreven. Ook op 16 juni moest ik mij per trein van Antwerpen naar Rotterdam begeven. Op de heenweg zat ik tot Breda in een lege coupé. Het mag niet, maar voorbij station Noorderkempen heb ik mijn kapje toch even naar beneden gedaan. Geen controleur te zien, geen medereizigers. Waarvoor draag je zo'n ding dan? Op de terugweg opnieuw geen conducteur gezien. Er zaten wel andere mensen in de wagon, dus ik heb mijn kapje opgehouden. Verantwoordelijkheid kun en moet je ook zelf nemen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/06/2020 - ....
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft