Nieuwjaar op de Balkan

Roemeense nieuwjaarstraditie
Bron foto: Romania Insider
 
Er bestaan verschillende definities van het begrip Balkan. Als we uitgaan van de definitie van het Balkanschiereiland, mogen we onder andere de landen Bulgarije, Kroatië (voor ongeveer de helft), Roemenië (9%) en Servië ertoe rekenen. Hoe wordt nieuwjaar gevierd in Bulgarije, Roemenië en Servië? Dat loopt nogal uiteen. Vooral in Servië wijkt men af, al was het maar alleen doordat men daar nog steeds de Juliaanse kalender hanteert, waardoor het Orthodox Servische nieuwjaar pas op 14 januari begint.
 
Bulgarije
 
In Bulgarije vormt eten een belangrijk onderdeel van de nieuwjaarsviering. Daarbij gaat het niet om oliebollen, maar om uitgebreide diners. In dat diner zijn dan briefjes verstopt in de kaasplank met gelukwensen voor het nieuwe jaar voor degene die het briefje leest. Bij het diner staat verder veel vlees op het menu, want Bulgaren zijn echte vleeseters. Bulgaren vieren de jaarwisseling bij voorkeur buitenshuis en met het nodige vuurwerk.
 
Roemenië
 
Het nieuwe jaar wordt in de Roemeense steden op dezelfde manier ingeluid als bij ons. Op het Roemeense platteland houdt men echter vast aan eeuwenoude tradities. Op 1 januari is er bijvoorbeeld de viering van de heilige Saint Vasile (Basilius van Caesarea, een heilige uit wat nu Turkije is uit de vierde eeuw). Het weer op de eerste januari voorspelt volgens de Roemenen of het een goed of slecht jaar wordt. Winterweer staat garant voor een goed jaar. Nog meer Roemeense tradities rondom de jaarwisseling staan op Romania Insider. 
 
Servië
 
Je zou kunnen zeggen dat de Serviërs tot de geluksvogels in Europa behoren. Zij vieren de jaarwisseling in de nacht van 31 december op 1 januari zoals de rest van Europa. Op 14 januari doen ze het echter nog eens dunnetjes over, omdat de Servische Orthodoxe kerk vasthoudt aan de Juliaanse kalender en niet aan de Gregoriaanse. Serviërs komen die 14e januari massaal naar buiten en eten er goed van. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/01/2020 - ...