Pentagon denkt na over nieuwe nucleaire wapens, Europa bezorgd

25/02/2020
 
De nucleaire wapenwedloop lijkt weer op te flakkeren. Volgens het Pentagon beschikken de Russen over een nucleair wapen dat 'beperkte schade' zou kunnen toebrengen in Europa. Als antwoord komen de Amerikanen nu met de W76-II, bericht CNN.
 
Rusland zou momenteel over 2.000 tactische nucleaire wapens beschikken. Die hebben een korter bereik dan de lange afstandswapens en ze veroorzaken ook minder schade. Nochtans valt die schade te vergelijken met de atoombom op Hiiroshima, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie. Nu hebben de Amerikanen dus een nieuw tactisch nucleair wapen ontwikkeld dat ze zouden kunnen inzetten vanaf Euripees grondgebied als antwoord op de Russen. Volgens het Pentagon moeten we echter niet spreken van een nieuwe wapenwedloop in de betekenis van steeds meer nucleaire wapens. Oudere wapens worden vervangen door nieuwere, meer geavanceerde.
 
Toch reageren de Europese NAVO bondgenoten bezorgd op deze ontwikkeling. Zij zijn bang dat de drempel om nucleaire wapens te gebruiken, wordt verlaagd door deze nieuwe wapens. De Amerikanen zien het anders: doordat ook de NAVO nu over zulke tactische kernwapens beschikt, zal dat de Russen afschrikken. Terug naar de Koude Oorlog filosofie dus.
 
De Amerikanen zijn overigens niet alleen bezorgd over het Russische arsenaal. Ook China zou nu meer geavanceerdere kernwapens produceren. Het Pentagon ziet een eventueel nieuw verdrag over de vermindering van kernwapens daarom dan ook niet alleen met Rusland worden gesloten, maar ook met China. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/02/2020 - ...