Ieder(in) en European Disability Forum vragen om bescherming mensen met beperking in Oekraïne

07/03/2022
 
Afbeelding invoegen
 
In Oekraïne leven minstens 2,7 miljoen mensen met een beperking. Zij lopen door hun beperktere mobiliteit extra gevaar in de huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ieder(in) en het European Disability Forum (EDF) doen dan ook een oproep aan regeringen om bij de strijdende partijen te pleiten voor respectering van artikel 11 van het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met Beperking. 
 
Artikel 11 van het VN-verdrag stelt dat staten alles in het werk moeten stellen om personen met een beperking te beschermen in het geval van risicovolle situaties. Daaronder vallen gewapende conflicten, humanitaire noodgevallen en natuurrampen. Ieder(in) en EDF verwijzen in hun oproep verder naar Resolutie 2475 van de VN-Veiligheidsraad uit 2019 die handelt over de bescherming van personen met een beperking in conflictsituaties. Rusland is één van de permanente leden van de Veiligheidsraad.
 
Volgens Ieder(in) lopen vrouwen, kinderen, blinden, doofblinden, mensen met een psychosociale - of verstandelijke beperking het meeste risico. Daar komt bij dat veel Oekraïners met een beperking in instellingen wonen. Het personeel dat voor hen moet zorgen, is momenteel aan het vechten of gevlucht. Er zijn berichten van Oekraïners met beperking die zelf ook meehelpen in de strijd tegen de Russen, zelfs fysiek en gewapend.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/03/2022 - ...