Zwitserse rivieren warmen net zo snel op als atmosfeer

03/02/2020
 
Rivieren in Zwitserland warmen bijna net zo snel op als de atmosfeer. Dit heeft gevolgen voor het leven in de rivieren en voor de Zwitserse kerncentrales. Dat schrijft de site Phys.org op basis van Zwitsers onderzoek.
 
De temperatuurstijging in Zwitserse rivieren bleef lange tijd beperkt door het koudere smeltwater dat van de gletsjers en sneeuwvlakten in de rivieren stroomt. Maar de veelvuldig hogere temperaturen die sinds deze eeuw hoog in de Zwitserse bergen worden gemeten, doen dat verkoelende effect teniet. Volgens wetenschappers van de Swiss Federal Institute for Forest, Snow and Landscape Research (WSL) is de temperatuur van het rivierwater sinds 1980 met gemiddeld 0,33 graden per decennium gestegen en sinds deze eeuw zelfs met 0,37 graden per decennium. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar het vormt toch een bedreiging voor het ecosysteem in de rivieren. Natuurbeschermers hebben al vissen naar hoger gelegen stromen moeten verplaatsen, omdat ze last dreigden te krijgen van oververhitting en een watertekort.
 
De onderzoekers ontdekten dat de rivieren voor 95% even snel opwarmen als de omringende atmosfeer. Het watervolume neemt in de zomer ook ieder decennium met inmiddels gemiddeld 10% af. Dit zal in de toekomst alleen maar erger worden op het moment dat de gletsjers volledig zijn gesmolten. Met de na te streven maximum 2 graden opwarming van de aarde komen zo al complete ecosystemen onder druk te staan.
 
De opwarming van de Zwitserse rivieren heeft ook gevolgen voor de elektriciteitsvoorziening. De kerncentrale in Mühleberg heeft al een keer de productie moeten verlagen, omdat de temperatuur van het ingenomen rivierwater te hoog was om de centrale te kunnen afkoelen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/02/2020