Analyse: alle ballen op Memphis creŽert geen werkende teameenheid

28/06/2021
 
Natuurlijk: de bal is rond, je moet wat geluk hebben op een EK en de vorm van de dag moet aanwezig zijn. Toch valt heel goed te verklaren waarom Oranje gisteravond werd uitgeschakeld tegen Tsjechië en België wel won van Portugal. Het sleutelwoord: teameenheid.
 
Over de vraag of 5-3-2 nu echt zo'n geweldig systeem is voor Nederland, Frank de Boer schijnt eraan vast te houden (mocht hij bondscoach blijven), is al veel inkt gevloeid. Ik zie het voordeel er niet van in. Je mist te veel stootkracht voorin. Dan kan Dumfries wel leuk langs heel de rechterflank rennen, en toegegeven: hij deed het best aardig dit EK, maar je blijft te veel afhankelijk van momenten. Bovendien is de verdediging, ondanks alle grote namen die daarin staan, nog steeds de zwakste schakel bij Oranje. Of je nu met vier, vijf of voor mijn part zes verdedigers speelt. Vooral als spelers denken dat ze volleyballer zijn in plaats van voetballer. Overigens mag je ook bij het volleyballen geen bal van de grond meer wegslaan.
 
De tactiek van de coach is één belangrijk detail. Dat hij zijn spel daarbij afstemt op één of twee bepalende spelers is logisch, maar riskant. Dat bewees Memphis Depay dit EK. Alle ballen op Memphis. Alle corners voor Memphis. Alle vrije trappen voor Mermphis. Wat was het rendement van Memphis? Bedroevend laag. En de overige spelers? Die wisten het niet tegen de Tsjechen. Iedereen probeerde wel wat, maar het ontbrak aan visie en vooral aan eenheid. Help, Memphis heeft zijn dag weer niet. Niemand toonde de wil om de ploeg bij de hand te nemen. Wijnaldum? Niet veel gezien. De Jong? Idem dito. Alles op Memphis. Memphis gaf niet thuis. De rest ook niet.
 
Rode Duivels wel een eenheid
Dan de Rode Duivels. Die spelen niet altijd oogstrelend voetbal, alhoewel ze daar zeker een paar spelers voor hebben rondlopen. Tegen Portugal waren die echter niet al te nadrukkelijk aanwezig. Van De Bruyne zagen we tot aan zijn uitvallen begin tweede helft niet veel. Eden Hazard had af en toe een flits. Het mocht niet veel naam hebben. Ook Lukaku was niet helemaal in zijn element. 
 
Maar, de rest van het elftal was dat duidelijk wel. Vermaelen speelde een puike wedstrijd tegen Ronaldo. Thomas Vermaelen is in zijn carrière vaak geblesseerd geweest en heeft daardoor de Europese top nooit gehaald, ondanks een contract bij Barcelona. Waar hij niet slaagde vanwege ... een blessure. Thomas Meunier is al jaren mijn favoriete Rode Duivel. Schijnt ook geen goed seizoen gehad te hebben, maar daar merk je weinig van in het veld. Hij dankt zijn basisplaats aan het uitvallen van Timothe Castagne in de eerste groepswedstrijd van België. Meunier kwam in het veld en was gelijk bepalend. Dat zijn karaktervoetballers. Niet zeuren, niet mokken. Ervoor gaan. En hij heeft nog een goede trap/voorzet in huis ook. 
 
België vormde gisteravond wel een teameenheid. Het spel hing niet af van alleen De Bruyne, Hazard of Lukaku. Ze deden het met z'n allen. Met een visie. Met overtuiging. Met een plan. Dat ontbrak allemaal bij Nederland. Ook al heeft Oranje veel kwalitatief goede spelers, ze vormden op het veld tijdens dit EK zelden een teameenheid met een plan dat verder ging dan alle ballen op Memphis.