Juridisch steekspel tussen EU en VK begint vanaf vandaag

03/02/2020
 
Bron foto: Twitter-account Boris Johnson
 
Vandaag zal de Britse premier Boris Johnson in een toespraak met als onderwerp 'het Britse potentieel de ruimte geven' zijn visie uit de doeken doen over hoe een toekomstige handelsovereenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk eruit moet komen te zien. Er is al het nodige gelekt inzake die toespraak. Belangrijkste element: Johnson heeft een vrijhandelsovereenkomst voor ogen zoals de EU en Canada momenteel hebben.
 
Die Europees-Canadese vrijhandelsovereenkomst (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA) moet nog worden geratificeerd door alle 27 EU-lidstaten en daartegen is het nodige verzet gerezen. Dat Johnson een soortgelijke deal wil afsluiten, komt omdat hij doodsbenauwd is voor Europese regelgeving die na dit jaar alsnog zou kunnen gelden in het VK, al naar gelang de juridische inhoud van het af te sluiten handelsakkoord. Johnson wil de Europese regels omtrent concurrentie, sociale bescherming en het milieu tot een minimum beperken. 
 
Hoe gaat de EU de onderhandelingen in? Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft gezegd dat de EU eerlijk, maar hard zal onderhandelen. Vice-voorzitter en Hoofd Buitenlandse Betrekkingen Josep Borrell benadrukt dat het VK de EU heeft verlaten, maar niet Europa en hoopt op goede betrekkingen, ook buiten de handel om. Leider van de post-Brexit onderhandelingen namens de EU is opnieuw Michel Barnier. Ook hij zal later vandaag zijn licht laten schijnen over de komende onderhandelingen voor een handelsakkoord. Deze starten overigens pas in maart. De partijen hebben dan nog tot en met 31 december de tijd om eruit te komen. Die periode kan eventueel worden verlengd, maar Johnson ziet dat absoluut niet zitten en wil eind dit jaar klaar zijn. Deal or no deal.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/02/2020 - ...