Verdediging vraagt om nieuw uitstel hoger beroep Ratko Mladic

23/05/2020
 
Het verdedigingsteam van Ratko Mladic heeft het Mechanism for International Criminal Tribunals in Den Haag opnieuw om uitstel gevraagd inzake het hoger beroep dat de Bosnisch-Servische generaal heeft ingesteld tegen de levenslange gevangenisstraf die het Tribunaal hem heeft opgelegd voor de genocide in Srebrenica, juli 1995. Aanleiding dit keer zijn de gesloten grenzen in verband met het coronavirus waardoor zijn verdedigingsteam niet kan afreizen naar Den Haag. 
 
Het vonnis van levenslange gevangenisstraf kreeg Mladic in 2017 opgelegd. Zowel hijzelf als de openbaar aanklager gingen daartegen in beroep. De openbaar aanklager eist dat Mladic ook schuldig wordt bevonden aan genocide in zes andere Bosnische gemeenschappen in 1992. Oorspronkelijk zouden de eerste verhoren in het hoger beroep rond half maart dit jaar van start gaan. Die datum moest echter worden uitgesteld, omdat Mladic een dikke darm operatie moest ondergaan. Ook de daarna vastgestelde begindatum van 16 en 17 juni is wat zijn verdediging betreft dus niet haalbaar. Wanneer het hoger beroep kan plaatsvinden en de uitspraak mag worden verwacht, is nu zeer onduidelijk. De voorzitter van het Mechanism for International Criminal Tribunals, Carmel Agius, heeft als streefdatum voor afronding eind 2020 (de volledige benaming is International Residual Mechanism for Criminal Tribunals of IRMCT. Het is een in 2010 door de VN Veiligheidsraad ingesteld internationaal gerechtshof dat de zaken van het voormalige Joegoslavië-tribunaal en het voormalige Rwanda-tribunaal moet afronden, red.). 
 
De 77-jarige Mladic heeft de nodige gezondheidsklachten gehad sinds zijn gevangenschap in Den Haag. Eerder werd hij getroffen door twee beroertes en een hartaanval.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/05/2020 - ...
 

      Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft