Reuters Institute: 'Onafhankelijke media in Centraal - en Oost-Europa onder vuur'

23/01/2020
 
In het rapport Fighting Words: Journalism Under Assault in Central and Eastern Europe constateren het Reuters Institute for the Study of Journalism en de Universiteit van Oxford dat de onafhankelijke media in Centraal - en Oost-Europa letterlijk onder vuur liggen. Voor dit onderzoek zijn in 2019 zo'n 100 journalisten in 16 landen ondervraagd.
 
In het rapport staan uiteraard de moorden op de Slowaakse journalist Jan Kuciak en zijn Bulgaarse collega Viktoria Marinova genoemd, maar er zijn meer voorbeelden. Zoals dat van de Montenegrijnse journaliste Olivera Lakic die in haar been werd geschoten nadat zij had meegewerkt aan de publicatie over corruptie in het blad Vijesti. Behalve aan fysiek geweld staan journalisten in de betrokken landen ook regelmatig bloot aan bedreigingen en scheldpartijen. De meeste regeringen hebben het niet zo op de onafhankelijke media, zo stelt het rapport.
 
Het rapport gaat tevens in op de pogingen van verschillende regeringen om via wetgeving controle te krijgen over de media. Dit speelt niet alleen in Hongarije, maar ook in Bulgarije, Slowakije en Tsjechiƫ.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/01/2020 - ...