Europese Raad ligt nog dwars bij Roemeense toetreding Schengen

13/01/2020
 
Roemenië en Bulgarije staan al een aantal jaren op de nominatie om toe te treden tot de Schengen zone. Terwijl de Europese Commissie en het Europees Parlement de Roemeense toetreding nu volledig ondersteunen, moet de Europese Raad (dat zijn alle Europese regeringsleiders plus Europees president Charles Michel, red.) nog worden overtuigd. Aldus de Roemeense interim-premier Ludovic Orban nadat hij afgelopen week gesprekken hierover heeft gevoerd in Brussel.
 
In het recente verleden lag onder andere de Nederlandse premier Mark Rutte dwars bij de toetreding van Roemenië tot Schengen. Hoe Rutte nu erover denkt, is onbekend. Ook is niet duidelijk wie nog meer overtuigd zou moeten worden dat Roemenië er klaar voor is. 
 
Een van de knelpunten die een Roemeense toetreding in de weg staan, zijn de Europese zorgen over de strijd tegen corruptie en de rechtspraak in het land. Het Cooperation and Verification Mechanism toetst de voortgang hiervan en brengt daar ieder jaar een rapport over uit. Dat van 2019 was niet bepaald gunstig. Orban erkent dit, maar zegt tegelijkertijd dat zijn regering er alles aan doet om bij de Europese normen aan te sluiten door de aanbevelingen in het meest recente rapport over te nemen. Volgens Orban kijkt de Europese Commissie al met andere ogen naar zijn regering dan naar die van zijn socialistische voorgangster (waarbinnen sprake was van veel corruptie en ondermijnen van het gerechtelijk gezag, red.)
 
Binnen de Schengen zone geldt vrij verkeer van personen en goederen, dus zonder grenscontroles. De meeste landen binnen de EU vallen erbinnen, maar Ierland, het VK, Roemenië, Bulgarije, Kroatië en Cyprus (nog) niet. Ook landen die geen deel uitmaken van de EU kunnen toetreden. Bijvoorbeeld Zwitserland, IJsland en Noorwegen zijn al toegetreden.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/01/2020 - ...