Poetin probeert zich weer te mengen in Amerikaanse presidentsverkiezingen

21/02/2020
 
Leden van het Huis van Afgevaardigden zijn vorige week gebriefd door medewerkers van de veiligheidsdiensten dat Vladimir Poetin opnieuw probeert de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Poetin zou wensen dat Donald Trump wordt herkozen. De president was niet blij met de briefing. Hij klaagt dat de Democraten dit nieuws tegen hem zullen gebruiken in de aanloop naar de verkiezingen in november.
 
Trump deed zijn beklag bij Joseph Maguire, de baas van de nationale beveiliging. Toevallig of niet, afgelopen woensdag raakte bekend dat Maguire opstapt in die functie en de Amerikaanse overheid verlaat. Zijn opvolger is de voormalige Ambassadeur in Duitsland Richard Grenell, een trouwe Trump supporter.
 
Inmenging meer geavanceerd
 
In 2016 mengde Rusland zich voor het eerst in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Vooral door het verspreiden van nepnieuws. Die tactiek zouden de Russen opnieuw willen toepassen volgens de medewerkers van de veiligheidsdienst. Maar, ze hebben dit keer wel  andere tactieken. Zo zouden de Russen nu meer gebruik willen maken van Amerikaanse servers, omdat de veiligheidsdiensten deze in principe niet in de gaten mogen houden. Ook zouden ze volgens de veiligheidsdiensten geïnfiltreerd zijn in het Iraanse systeem voor cyberwarfare, zodat het lijkt of Iran erachter zit. Een laatste tactiek zou het gebruik van ransom software zijn waarmee het stemproces en registratiesystemen schade kan worden toegebracht.
 
Medewerkers van president Trump wijzen erop dat Poetin er helemaal geen belang bij heeft om de herverkiezing van Trump positief te beïnvloeden, omdat Trump kordaat optreedt tegen Poetin en voor Poetin ongunstige besluiten heeft genomen (Iran, steun aan de Europese intentie minder afhankelijk te zijn van Russisch gas).
 
Lees het hele artikel met alle ins en outs bij de New York Times. Donald Trump heeft vrijdagnacht Europese tijd nog niet over het artikel getwitterd. Dat zal zeker vast in de loop van vrijdag gaan gebeuren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/02/2020 - ...