Laatste stand van zaken spanningen Rusland - Oekraïne

18/02/2022
 
De situatie inzake de spanning tussen Rusland en Oekraïne, Rusland en het Westen, verandert een paar keer per dag. Dit is de stand van zaken op vrijdag 18 februari om 10:00 uur. Ik volg de situatie verder op via mijn Twitter-account LiveinAntwerp op vrijdag en zaterdag. Zondag en maandag zul je het zelf moeten bijhouden.
  • Duitsland begint zich meer hoorbaar en zichtbaar te roeren in het conflict. De BBC meldt dat de minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, heeft verklaard dat Rusland 'de fundamentele principes van de Europese vrede aan het uitdagen is'. Zij deed de uitspraak vandaag aan het begin van de driedaagse Munich Security Conference. Dit is een jaarlijkse bijeenkomst in München waar diplomaten die zijn betrokken bij internationale veiligheidsvraagstukken de actuele stand van zaken doornemen. De spanningen tussen Rusland en het Westen om Oekraïne zullen vast agendapunt 1 zijn.
  • Gisteren (donderdag) zijn 130 Duitse soldaten en 60 voertuigen in Litouwen aangekomen (foto), meldt persbureau Reuters. Zij maken onderdeel uit van in totaal 350  Duitse soldaten en 100 voertuigen die de Duitse aanwezigheid in Litouwen gaan versterken ter verdediging. Opmerkelijk: volgens de Litouwse president Gitanas Nauseda heeft hij van bondskanselier Olaf Scholz de verzekering gekregen dat de Duitse troepen mogen vechten, mocht het zover komen. Normaliter is Duitsland huiverig voor het inzetten van gevechtstroepen in het buitenland.
  • Ten slotte meldt persbureau Bloomberg dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken volgende week opnieuw een ontmoeting zal hebben met zijn Russische ambtgenoot Lavrov.
Copyright tekst: Johan Peters, 18/02/2022 - ...