Het stembiljet kijkt mij vragend aan
01/11/2023
Het voordeel van stemmen vanuit het buitenland is dat je je stem vroeger kunt uitbrengen. Het nadeel daarvan is dat je niet tot op de dag zelf kunt blijven nadenken over welke partij jouw stem verdient. Het stembiljet voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november kijkt mij dan ook vragend aan. Welke stem mag ik voor jou noteren Johan?
De verkiezingsstrijd moet eind oktober nog goed losbarsten. Echte debatten zijn er nog niet geweest. De eerste vindt plaats op 5 november bij RTL. Jammer, dat kan ik niet op tv of internet volgen vanuit Antwerpen. Hooguit kan ik de nabeschouwingen lezen. Daarna moet ik toch snel een keuze gaan maken. Post tussen Nederland en België doet er makkelijk 5 dagen over om van de ene locatie op de andere te geraken. Ja, zelfs in 2023.
Hulpmiddel dat geen hulp biedt
Ik heb eerder dit jaar op deze plek al aangehaald dat ik eigenlijk niet meer zo goed weet welke partij het beste bij mij past. Over geen enkele partij in de huidige Tweede Kamer ben ik laaiend enthousiast. Dus ik besloot om de Stemwijzer eens te doen. Het is bedoeld als hulpmiddel om je te oriënteren op standpunten van partijen. In plaats van een heldere oriëntatie bezorgde de Stemwijzer mij eerder een gevoel van desoriëntatie.
De 30 stellingen die de uitkomst bepalen, zijn op zich goed gekozen. Op de vraag of Surinamers zonder visum naar Nederland moeten kunnen komen na. Is dat een dringend actueel onderwerp? Dat heb ik dan gemist. Het probleem met die stellingen is echter dat je sommige van meerdere kanten moet bekijken. Daar ben ik het niet direct helemaal mee eens of oneens. Dan moet je dus voor ‘geen van beiden’ kiezen of de stelling overslaan. Wat uiteindelijk het eindresultaat zal beïnvloeden.
Afijn, uit de Stemwijzer kwam één partij duidelijk als ‘winnaar’ naar voren. Een partij die ik niet direct op de eerste plaats had verwacht. Partijen die ik eerder in gedachten had, scoorden veel minder dan gedacht. Ligt dat aan mij of aan de Stemwijzer?
Ik deed nog een stemwijzer, de Politieke Sekswijzer van de Rutgers Stichting met vragen die uitsluitend betrekking hebben op de onderwerpen seksualiteit en sekswerk. Een interessegebied waar ik zelf ook weleens in werk. De nummer 1 van deze stemwijzer was een partij waarvan het de vraag is of die terugkeert in de Tweede Kamer, op de voet gevolgd door de nummer 1 van de Stemwijzer. Op nummer 3 eindigde een van de partijen die ik bij de Stemwijzer te laag vond eindigen.
Beslis snel!
Wat moet ik nu met de uitkomsten van deze twee stemwijzers?
Blindelings volgen en dus op de onverwachte winnaar stemmen (gemeten
over twee stemwijzers)? Er is niets mis met die partij of de
lijsttrekker. Keurige vent, ik deel het gros van hun standpunten. Maar
ergens in mijn achterhoofd blijft het knagen dat ik er niet zeker van
ben dat ik volledig voor deze partij wil gaan.
Veel wijzer ben ik nu dus nog altijd niet en de tijd gaat dringen. Ik kan niet twee/drie weken wachten om te zien hoe de campagnes gaan verlopen en er debatten zijn geweest. Debatten waaraan lang niet altijd alle partijen meedoen. Ook niet die eventueel in aanmerking komen voor mijn stem.
Zoek het maar uit en beslis snel. In de week van 6 november gaat mijn stem richting Den Haag. Wie de gelukkige wordt? Daar moet ik nog eens een paar nachtjes goed over slapen. Misschien wel iemand met een beperking. Dan stem ik in ieder geval naar eer en geweten op een persoon die dicht bij mij staat wat kennis van zaken die mij persoonlijk bezighouden betreft.
Copyright tekst en foto: Johan Peters, 30/10/2023 - ...