Acht mensen vertellen over hun leven met autisme op Een

05/01/2023
 
Voor wie het woensdagavond 4 januari heeft gemist: onder andere Sven Appels uit Herentals (46) vertelde op Een in het programma Durf te vragen aan Siska Schoeters over hoe zijn leven met autisme eruit ziet. Heel gestructureerd, zo blijkt. En hij is een kei in het oplossen van rubikskubussen.
 
De diagnose autisme werd bij Sven in 1988 gesteld. In die tijd was er nog niet veel kennis over oorzaak en gevolgen van een autismespectrumstoornis. In de uitzending zegt hij dat hij het moeilijk heeft in de realiteit te leven. 'Mijn fantasie├źn domineren mijn leven. Ik aanvaard niet altijd de realiteit.'
 
Schoeters bezocht Sven Appels op zijn werkplek, een sociale werkplek voor mensen met autisme. Daar verpakken ze chocola en speculaas voor bedrijven. Repetitief werk, maar daar heeft hij behoefte aan, vertelt Sven. Die verder toelicht wat zijn grootste fascinaties zijn: berghutten, het bezoeken van kunststeden en dus het oplossen van rubrikskubussen. Dat doet hij in 100 seconden.
 
Sven Appels voelt zich effectief beperkt, zegt hij. 'Ik kan niet autorijden, facturen betalen. Sociaal zijn is lastig.'
 
De ene persoon met een autismespectrumstoornis is uiteraard de andere niet. Sven Appels doet mij denken aan het hoofdpersonage uit de film Rain Man. Maar autisme uit zich in vele vormen en komt zowel voor bij mensen met een verstandelijke beperking als mensen met een zeer hoge intelligentie. En alles daartussenin. In de uitzending komen in totaal acht mensen met autisme aan het woord. Ieder met hun eigen verhaal.
 
De uitzending valt terug te bekijken op VRT Max.  Het verhaal over Sven Appels is een bewerking van een artikel op de site van Gazet van Antwerpen. Om copyrightclaims te voorkomen heb ik de foto bij dat artikel niet overgenomen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 05/01/2023 - ...