Eerste roep om uitstel Brexit vanwege coronacrisis

26/03/2020
 
 
De British International Freight Association (BIFA), Britse expediteursvereniging, roept de Britse regering op om de deadline voor een Brexit-akkoord te verlengen. Premier Boris Johnson wil voor 31 december een akkoord met de EU hebben afgesloten, of anders een no-deal Brexit. De Britse expediteurs vinden deze deadline echter niet meer realistisch in het licht van de huidige coronacrisis.
 
Directeur-generaal Robert Keen van BIFA wijst erop dat de onderhandelingen momenteel stilliggen door de coronacrisis en dat daardoor het risico bestaat dat de Britten slechts een minimaal handelsakkoord kunnen uitonderhandelen. Hij snapt dat een uitstel politiek gevoelig ligt, 'maar een echte staatsman handelt als een staatsman in tijden van wereldwijde crisis en dit is er een'.
 
Keen vraagt zich af of landen de globale just-in-time supply chains zullen handhaven eens de crisis voorbij is. Sowieso acht hij het geen goed idee om ondernemingen na de crisis gelijk met onzekerheden op te schepen via nieuwe handelsregels.
 
De onderhandelingen liggen momenteel onder andere stil doordat zowel de toponderhandelaar namens de EU, Michel Barnier, als die van het Verenigd Koninkrijk, David Frost, beiden in zelfverkozen isolatie zitten met milde klachten van het coronavirus. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 26/03/2020 - ...