Terug van nooit weggeweest: de vluchtelingenproblematiek op de Middellandse Zee

11/06/2020
 
Nu het coronavirus duidelijk op zijn retour is in Europa en de EU-lidstaten proberen terug te keren naar normaal steekt een oud hoofdpijndossier weer de kop op. Wat te doen met alle migranten en vluchtelingen die via een oversteek op de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken? Twee NGO's hebben hun reddingsschepen alvast weer de zee opgestuurd
 
Zowel de Mare Jonio van de Italiaanse NGO Mediterranea Saving Humans als de Sea Watch 3 (foto) van de Duitse NGO Sea Watch patrouilleren momenteel opnieuw op de Middellandse Zee. De schepen zijn klaar om eventuele migranten en vluchtelingen op te pikken die in hun bootjes in moeilijkheden verkeren. Dat het opnieuw zal voorkomen, lijdt geen twijfel. Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera staan in Libië 20.000 mensen klaar om de oversteek naar Italië te maken.
 
Ten tijde van de coronacrisis waren de buitengrenzen van de EU gesloten, en dat zijn ze nog tot 1 juli. Italië en Malta, de twee belangrijkste lidstaten waar opgepikte vluchtelingen op zee als eerste aan land worden gebracht, hadden bovendien hun havens gesloten. Beide landen hebben voor de zoveelste keer het gebrek aan solidariteit binnen de EU aangeklaagd om geredde migranten te helpen verspreiden op het EU-grondgebied. Samen met Spanje, Griekenland en Cyprus hebben ze begin deze maand een nieuw voorstel daartoe ingediend bij de Europese Commissie. Het voorstel betreft een gemeenschappelijke en verenigde strategie inzake immigratie en asiel, aldus de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Luciana Lamorgese.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/06/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft