Voorspellingen voor het op voorhand roerige jaar 2024

20/12/2023
 

Oude waarzegger voorspelt jonge vrouw de toekomst. Afbeelding uit 1842, Wikimedia Commons

Voorspellingen doen over de toekomst is altijd tricky. Niemand had bijvoorbeeld de Hamas aanslag in Israël in die intensiteit zien aankomen (ook al heeft de Mossad daar een behoorlijke steek laten vallen). Winst voor Wilders stond in de laatste dagen voor de verkiezingen in de sterren geschreven, maar zo fors … Toch durf ik aan de vooravond van het jaar 2024 enkele voorspellingen te doen. Helaas zijn het geen vrolijke.

1. Poetin verdeelt en heerst als nooit tevoren

Vladimir Poetin heeft weliswaar niet het eeuwige leven, 71 ondertussen, maar tijdens zijn jaarlijkse marathon persconferentie zag hij er opvallend monter uit. Vergeleken met beelden die ik van hem zag aan het begin van de oorlog tegen Oekraïne. Hij heeft dan ook alle reden om opgewekt te zijn. Zijn verdeel en heers politiek staat eind 2023 weer als een huis na in juni dit jaar even serieus te hebben gewankeld.
 
Economische uitdagingen door sancties, politieke isolatie, honderdduizenden Russische gesneuvelde soldaten door zijn ‘speciale militaire operatie'. Het deert Poetin uiteindelijk allemaal niet. Zijn machtsbasis blijft stevig. De presidentsverkiezingen van 15 tot 17 maart 2024 gaat hij met twee vingers in de neus winnen. De enige serieuze oppositiekandidaat is al bijna twee weken spoorloos verdwenen. Mocht die weer opduiken, kwijnt hij nog jarenlang weg ergens in een strafkamp ver buiten Moskou.

Wie houdt Poetin tegen? Wie houdt zijn ontwrichtende hackers tegen? Wat is hij allemaal van plan om nog meer onrust op wereldschaal te veroorzaken? Niemand lijkt grip op hem te hebben, laat staan te krijgen. Omdat ook niemand in het democratische Westen nog met hem communiceert, tasten we met zijn allen in het duister omtrent zijn plannen. Zolang Poetin het tijdelijke niet voor het eeuwige inruilt, blijft hij een gevaarlijke stoorzender. Het is dus noodzaak hem goed in de gaten te houden.

2. VS staat onrustig jaar te wachten

Een jaar waarin Amerikaanse presidentsverkiezingen staan gepland, zorgt vanzelf al voor de nodige opwinding in de VS. Al in januari starten de zogenaamde caucuses in sommige Amerikaanse staten. Je hoeft geen waarzegger te zijn om te voorspellen dat Donald Trump die caucuses in zijn totaliteit gaat winnen. Of een van de lopende rechtszaken tegen hem moet voortijdig roet in het eten gooien. Wat op zich dan weer aanleiding zal zijn voor grote onrust (oproer?) onder zijn aanhang.

Wat ik al zei: voorspellingen doen, is een tricky business. De actualiteit haalde mij weer in. Dit is hét nieuws van woensdagochtend 20 december inzake Trump (bron: New York Times).

Colorado’s top court ruled that Donald Trump was disqualified from holding office again because he engaged in insurrection ahead of the Jan. 6, 2021, storming of the Capitol. It was an explosive ruling that injected more legal uncertainty into the 2024 presidential race, in which the former president is the Republican front-runner, and that could now head to the highest court in the land.

The decision found that Section 3 of the 14th Amendment — which disqualifies from office those who engage in insurrection against the Constitution after taking an oath to support it — applies to Trump, making him ineligible to be listed on the state’s presidential primary ballot. Trump’s campaign intends to appeal the decision to the U.S. Supreme Court.

The Supreme Court, which has a 6-3 conservative majority, includes three justices nominated by Trump. If the justices take up the case, they could determine Trump’s eligibility in all 50 states.

Stond er momenteel een krachtige president aan het roer, zou ik mij er niet zo’n zorgen over maken. Maar Joe Biden heeft het tij verre van mee. Zijn leeftijd speelt tegen hem (al is Trump niet veel jonger). En ondanks dat de VS het naar omstandigheden onder zijn leiding economisch goed doet, zijn de Amerikanen bepaald niet overtuigd van zijn economisch beleid. Tel daarbij op zijn weinig daadkrachtige reacties inzake de oorlog tussen Israël en Hamas en zijn slechte peilingen. Het is maar zeer de vraag of Biden de verkiezingen gaat winnen.

Hij had zich niet kandidaat moeten stellen voor nog een termijn. Wie het dan had moeten worden, is de grote vraag. Mocht Biden verliezen, dan staat de VS en de wereld een periode van grote onzekerheid en onrust te wachten. Aan de gevolgen van een winst van Trump wil ik liever even niet denken. Mocht Biden desondanks toch winnen, is het maar afwachten wat hij allemaal voor elkaar kan krijgen tijdens zijn tweede termijn met een Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. En ook al lijkt het kansloos: er loopt momenteel een procedure om te komen tot een impeachment van Biden.

3. Geert Wilders blijft grillig

Of Geert Wilders erin gaat slagen een regering te vormen, minderheid dan wel meerderheid, daar durf ik geen voorspelling aan te wagen. Wat ik wel durf te voorspellen, is dat als het lukt het geen harmonieuze regering gaat worden. Daarvoor is Wilders zelf veel te grillig.

Hij verkondigde net na de verkiezingen ‘een premier voor alle Nederlanders te willen zijn’. Enkele berichten op de sociale media later moeten we toch alweer ernstig twijfelen aan die uitspraak. Wilders kan zich niet als een premier gedragen. Nog afgezien van zijn standpunten geldt dat hij zich gewoon niet kan beheersen. Geert gooit eruit wat in hem opkomt, wikt en weegt zijn woorden niet of nauwelijks. Dat zal doorwegen in de regeringsploeg en bij de coalitiepartijen in het parlement. Wat ook niet in zijn voordeel helpt, is dat hij een control freak schijnt te zijn. De leider die niet delegeert. Dat zal bij zijn ministers tot spanningen leiden.

Mocht die regering Wilders er na maanden onderhandelen komen, voorspel ik voor eind 2025 nieuwe verkiezingen.

4. Inkoppers

Ik sluit de politiek af met te voorspellen dat het in België vanaf juni 2024 een grote politieke chaos wordt. Dat is al zo in elk verkiezingsjaar vanwege de ingewikkelde staatsstructuur. Met de nu al maanden voorspelde grote winst van het Vlaams Belang en een N-VA die koste wat kost werk wil maken van uitkleding van het land België is deze voorspelling in feite een inkopper.

Andere inkoppers: PSV wordt kampioen, Nederland geen Europees Kampioen. Ik houd het op Frankrijk. Joost Klein, ten slotte, gaat bij verre Eurovision niet winnen. Sorry Joost, ik heb niets tegen je muziek maar het is gewoon geen Eurovision muziek.

Copyright tekst: Johan Peters, 20/12/2023 - ...