Amerikaanse NAVO-ambassadeur: 'De VS blijven zeer betrokken bij Europa'

17/06/2020
 
Donald Trump haalt de helft van de in Duitsland gelegerde Amerikaanse NAVO-troepen weg. We moeten dit echter niet interpreteren als dat de Amerikaanse president zich wil terugtrekken uit Europa. Integendeel, volgens de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Kay Bailey Hutchinson. De Amerikanen voelen zich nog steeds zeer betrokken bij Europa volgens haar en de troepen uit Duitsland zullen dan ook elders in Europa worden gelegerd.
 
Donald Trump had vooraf geen overleg gepleegd met NAVO-chef Jens Stoltenberg over zijn beslissing. Deze was dan ook compleet verrast door de aankondiging. Politieke analisten vermoeden dat Trump zo de Duitse bondskanselier Angela Merkel een lesje wil leren. Zij weigerde onlangs om eind deze maand naar een G7-top in de VS te komen. Officieel vanwege de situatie met het coronavirus. 
 
Waar de Amerikaanse troepen uit Duitsland nu zullen worden gelegerd, is nog niet duidelijk. Polen heeft al aangeboden een deel van de troepen te herbergen. Er is echter nog geen tijdsplan waarop de terugtrekking zou moeten beginnen. Volgens Hutchinson 'is er momenteel veel planning gaande. Veel troepen zullen ook in Duitsland blijven. Andere zullen verhuizen'.
 
Hutchinson ging in haar persverklaring ook nog in op de vraag of de NAVO op korte termijn een rol gaat spelen in Libië. Zij zei dat niet te verwachten (maar ook niks uit te sluiten) en te hopen dat de Turken, NAVO-lid met bemoeienis in zowel Libië als Syrië, niet te veel erin vermengd gaan raken.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/06/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft