WalloniŽ zegt nu al nee tegen Europese handelsdeal met Mercosur landen

21/01/2020
 
 
Hoewel de handelsovereenkomst tussen de EU en de Mercosur landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) nog geeneens is goedgekeurd door de afzonderlijke lidstaten of het EP heeft de Waalse regering bij monde van premier Elio Di Rupo al verklaard dat Wallonië tegen de handelsovereenkomst is en de Waalse partijen deze dus niet zullen steunen in het federale parlement. 
 
De EU exporteerde in 2018 voor in totaal 45 miljard euro aan goederen en diensten naar de Mercosur landen. De totale import uit de vier Zuid-Amerikaanse landen bedroeg in datzelfde jaar 42,6 miljard euro. De Mercosur landen zijn dus een belangrijke economische handelspartner voor de EU. De nieuwe handelsovereenkomst moet de bestaande overeenkomst uit 1999 vervangen met onder andere als doel om handelsbarrières te beslechten en duurzame ontwikkeling te bevorderen. 
 
Het Waalse 'non' heeft vooral betrekking op Brazilië. De regering Di Rupo twijfelt aan de bereidheid van de regering Bolsonaro om aan de klimaatdoelstellingen van Parijs te voldoen. Verder is de Waalse regering beducht voor de invoer van Zuid-Amerikaans rundvlees en suiker. 'Grootschalige import van Zuid-Amerikaans rundvlees zal de concurrentiepositie van de 9.000 Waalse veeteeltboeren ernstig schaden', aldus Di Rupo. 
 
De Waalse regering staat niet alleen binnen Europa met haar verzet. In 2019 dreigden Ierland en Frankrijk al de deal te blokkeren. Ook boeren- en milieuorganisaties zijn tegen. De kans dat alle Europese lidstaten en het EP het verdrag goedkeuren, is momenteel dus verre van groot.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/01/2020 - ...