Albanië heeft niets meer met voormalig communistisch leider Enver Hoxha op één persoon na

17/08/2021
 
Albanië staat bekend als het armste land in Europa. Het heeft die bedenkelijke reputatie voor een groot deel te danken aan een wreed communistisch regime onder leiding van Enver Hoxha. Er zijn dan ook nog maar weinig mensen die met heimwee en compassie aan hem terugdenken. Behalve Sabire Plaku, een 80-jarige Albanese.
 
Plaku is doof en ook al bijna blind. Toch zorgt zij ervoor dat het enige standbeeld van Hoxha in Albanië dat nog intact is zo blijft. Ze heeft het opgeborgen in een stal in het stro. Iedere dag checkt ze of het beeld er nog goed bij ligt. Waarom ze dit doet? 'Niemand wil hem meer, maar in zijn tijd was hij een goed mens. Ik heb hem met al mijn kracht beschermd.'
 
Plaku woont in Labinot Mal in het midden van Albanië. Hoewel de overige paar honderd inwoners met minder aanbidding aan Hoxha terugdenken, zijn ook zij niet per se negatief. Het is in Labinot Mal dat Hoxha in 1943 de leiding nam over de Albanese communisten en de strijd begon tegen eerst de fascisten van Mussolini en later de nazi's. Na WO II vestigde Hoxha een zeer extreme versie van het communisme waarmee hij in de communistische wereld alleen kwam te staan. Hoxha stierf in 1985. In 1991 was het gedaan met het communisme in Albanië. Alle standbeelden van de grote leider werden omver gehaald en vernietigd. Op het standbeeld in Labinot Mal na.
 
Voor Sabine Plaku nadert het einde van haar leven. Haar 67-jarige dochter die voor haar zorgt, zal na haar het behoud van het standbeeld moeten waarborgen. Iets dat ze nu al regelmatig voor haar moeder doet, ook al heeft ze niets met politiek. 
 
Lees het hele verhaal bij de New York Times. Albanië staat op het punt om toetredingsonderhandelingen te beginnen met de EU. Lees meer daarover op deze pagina (onderhandelingen zijn nog steeds niet gestart wegens Bulgaars veto tegen onderhandelingen met de andere kandidaat Noord-Macedonië, red.). Meer weten over Enver Hoxha?
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/08/2021 - ...