Amnesty International staakt voorlopig werkzaamheden in India

29/09/2020
 
Amnesty International India schort alle campagnes en onderzoekswerk op. De mensenrechtenorganisatie zegt daartoe te zijn gedwongen door de regering Modi die de banktegoeden van de organisatie heeft bevroren en bezig is met 'een heksenjacht op mensenrechtenorganisaties'.
 
Volgens Rajat Khosla - senior director research, advocacy and policy - is Amnesty India voortdurend het slachtoffer van aanvallen, pesterijen en intimidatie door de Indiase regering. De organisatie bekritiseerde de regering het afgelopen jaar onder andere over de situatie in de deelstaat Kasjmir en het politieoptreden tijdens rellen in de hoofdstad Delhi. De politie in Delhi noemde het Amnesty-rapport daarover 'eenzijdig en kwaadaardig'. 
 
Het is niet de eerste keer dat Amnesty India onder vuur ligt van de regering. Vanaf 2009 hebben opeenvolgende regeringen hun pijlen gericht op de mensenrechtenorganisatie, onder andere op de financiering door binnen- en buitenlandse donoren. De organisatie zegt aan alle financiĆ«le wetten in deze te voldoen. India maakt geen beste beurt door het treiteren van Amnesty, zegt Khosla. Het enige andere land, van de ruim 70 waar Amnesty vestigingen heeft, waar de organisatie haar werkzaamheden moest staken in 2016, is Rusland. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 29/09/2020 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft