Anti Russisch sentiment neemt toe in Oost-Europa

14/03/2022
 
Afbeelding invoegen
 
In de voormalige Oostbloklanden Slowakije, Republiek Tsjechië en Bulgarije zijn oorlogsmonumenten die herinneren aan de strijd van het Rode Leger tegen de nazi's in WO II de afgelopen weken doelwit geweest van vandalisme. De Russische ambassades in de landen reageren woedend. De betrokken regeringen zijn niet van plan veel te doen tegen het vandalisme. 
 
In Bratislava werd op 2 maart een oorlogsmonument geel en blauw geverfd, de kleuren van de Oekraïense vlag. De Russische ambassade reageerde woedend en eiste een schoonmaak en bestraffing van de daders. De politie opende een formeel onderzoek, maar de daders zijn voorlopig nog niet gevonden. Op een begraafplaats van het Rode Leger in Svidník, in het oosten van Slowakije, vond eveneens vandalisme plaats. De Russische ambassade stelt dat deze gevallen van vandalisme 'de goede relaties tussen Rusland en Slowakije beschadigen'. Het Slowaakse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde dan weer door te zeggen dat 'de Russen deze daden van vandalisme aan zichzelf te danken hebben door een broedervolk aan te vallen'.
 
Slowakije is niet het enige land waar vandalisme tegen sovjet monumenten is vastgesteld. Ook in Brno, Tsjechië, en Sofia, Bulgarije, was dit het geval. De burgemeester van Brno 'ziet geen aanleiding waarom hij zulke uitingen van solidariteit met de Oekraïners zou laten verwijderen'. In Sofia bestond al langer het plan het monument ter nagedachtenis aan het Rode Leger in het hart van de stad te verwijderen. Nu met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en ook pro-Oekraïne bekladdingen op dit beeld is dit plan in een stroomversnelling terechtgekomen.   
 
Copyright tekst: Johan Peters, 14/03/2022 - ...