Bulgaarse ex-premier Borissov gearresteerd op verdenking van fraude met EU-fondsen

18/03/2022
 
Bulgaars ex-premier Boyko Borissov is donderdagavond gearresteerd in Bankya in een grootschalig onderzoek naar fraude met EU-fondsen. Het onderzoek kwam er op verzoek van de Europese hoofdaanklaagster Laura Kovesi.
 
Kovesi onderzoekt momenteel zo'n 120 gevallen van Bulgaarse fraude met EU-fondsen, openbare aanbestedingen en landbouwsubsidies. Behalve Borissov zijn ook de voormalige minister van Financiën, het voormalig hoofd van het budgetcomité en het voormalig hoofd van de Bulgaarse informatiedienst van de regering van hun vrijheid beroofd. Kovesi is momenteel in Bulgarije om het onderzoek op te volgen. Afgelopen woensdag had ze een ontmoeting met huidig premier Kiril Petkov. Deze liet via zijn Facebookpagina weten dat 'niemand boven de wet staat'.
 
Tijdens zijn premierschap werd Borissov al herhaaldelijk beschuldigd van corruptiepraktijken. Het was een van de redenen waarom in 2021 drie verkiezingsronden nodig waren om een nieuwe regering te kunnen vormen. Niemand wilde nog met Borissov zijn partij GERB samenwerken. Petkov heeft van de bestrijding van fraude en corruptie een speerpunt gemaakt voor zijn regeringsploeg. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 18/03/2022 - ...