Belarussische oppositie wil ook online druk opvoeren op Lukashenko

11/01/2021
 
De Belarussische president Alexander Lukashenko staat nog steeds onder druk om af te treden na de frauduleuze presidentsverkiezingen in augustus 2020. Om tijd te winnen, komt hij nu met allerlei voorstellen. Een grondwetswijziging voor eind dit jaar en een grote nationale vergadering op 11 en 12 februari. De Belarussische oppositieleidster Svetlana Tikhanovskaya kondigt op haar beurt een alternatieve online conferentie aan voor die nationale vergadering.
 
De nationale vergadering vindt eens in de vijf jaar plaats en is normaal gesproken een applausmachine voor Lukashenko. Dit keer zou deze in het teken moeten staan van de herverdeling van de macht. Tikhanovskaya wil de druk op de ketel houden en komt nu met een plan om als Belarussische oppositie ook de koppen bij elkaar te steken en het volk te laten meedenken over de toekomst van het land. Dit zal online moeten gebeuren, want Lukashenko vervolgt de oppositie nog altijd hevig. 
 
Het doel van de online conferentie is wat Tikhanovskaya tweeledig. Enerzijds moet de Belarussische bevolking mee kunnen praten over in wat voor soort democratie zij wil leven eens Lukashenko niet meer aan de macht is. Anderzijds moeten de wekelijkse protesten erdoor een nieuwe stimulans krijgen. 'De protestbeweging zal erdoor oprijzen', aldus Tikhaniovskaya.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/01/2021 - ...