België op zoek naar de aan- en uitknop om corona in bedwang te houden

24/11/2020
 
De coronacijfers dalen in België nu al meer dan anderhalve week. Minder besmettingen, minder ziekenhuisopnamen. De roep om versoepelingen neemt toe. De regering De Croo lijkt echter niet van zins te veel te snel te willen versoepelen. De Tijd meldt dat de regering ondertussen wel nadenkt over een figuurlijke aan- en uitknop om het virus in bedwang te houden zolang het overgrote deel der Belgen nog niet gevaccineerd is. 
 
Federaal minister van Zelfstandigen David Clarinval vraagt dat het Overlegcomité aanstaande vrijdag serieus bekijkt of niet-essentiële winkels weer open kunnen. De Vlaamse Zwemfederatie wil dat de zwembaden weer openen voor mensen met specifieke medische problemen, zoals spierziekten, en kinderen onder de 12. Waalse musea zeggen dat zij op een veilige manier perfect weer bezoekers kunnen ontvangen vanaf december. Van alle kanten is er druk op federaal premier Alexander De Croo en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om de teugels te laten vieren. Zij staan echter niet te springen.
 
De Croo zei zondag op de Vlaamse tv dat hij een derde golf absoluut wil voorkomen. Zijn regering volgt het standpunt van de virologen dat het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen, gisteren rond de 3.600, eerst drastisch naar beneden moet en op een laag peil moet blijven. Hoe laag? Daar zijn de virologen zelf het niet over eens. De een zegt 50. Anderen vinden dat een onrealistisch laag aantal. Hoe zorg je ervoor dat het aantal zo laag blijft en dat de bevolking doorheeft dat het eventueel weer de verkeerde kant opgaat? 
 
De vorige federale (minderheids-)regering dacht aan een barometer met kleuren om dat in de gaten te houden en te visualiseren. De regering De Croo heeft dat idee officieel afgevoerd. Volgens De Tijd ziet De Croo meer in een intelligente lockdown (waar hebben we die term meer gehoord?). Als het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen opnieuw boven de, nu nog onbekende, drempelwaarde zou stijgen, moet automatisch een set van strengere maatregelen van kracht worden. Via de figuurlijke aan- en uitknop dus. Wat die maatregelen precies zijn, moet ook nog worden bepaald. In elk geval wil de regering zo het virus in bedwang houden totdat alle Belgen de kans hebben gehad zich te laten vaccineren. Vaccinatie zal op vrijwillige basis gebeuren en naar verwachting voor het grootste deel in het tweede en derde kwartaal van 2021 plaatsvinden.
 
Behalve uit De Tijd van vandaag heb ik voor dit artikel ook geput uit andere berichten uit de Vlaamse media en op Twitter.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/11/2020 - ...