Joe Biden voert druk op Boris Johnson op om deal te sluiten met de EU

26/11/2020
 
Het zijn nu echt de allerlaatste dagen voor de EU en het VK om tot een post-Brexit handelsakkoord te komen. Of het gaat lukken, blijft de vraag. De toekomstige Amerikaanse president Joe Biden heeft de druk op de Britse premier Boris Johnson nog eens opgevoerd. Biden wil pertinent dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open blijft.
 
Biden, zelf met Ierse roots, is bang dat als er geen akkoord tussen de EU en het VK komt, de Britse regering dan de eerder deze herfst aangenomen Internal Market Bill zal invoeren. Deze moet de onderlinge handel tussen Noord-Ierland en de rest van het VK goed laten verlopen. Maar het gevaar bestaat dat bij een no deal tussen de EU en het VK er weer een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland met douane en bewaking. De vrees van velen is dat dit tot een hernieuwde oplaaiing van sektarisch geweld in Noord-Ierland zal leiden zoals in de jaren 70/80/90 van de vorige eeuw. Die geweldspriraal werd beƫindigd met het Goede Vrijdag Akkoord uit 1998. Een van de speerpunten van dit akkoord, waaraan voormalig Democratisch president Bill Clinton een grote bijdrage heeft geleverd, is dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open is en blijft.
 
Boris Johnson wil graag ook een handelsakkoord met de Amerikanen sluiten. Joe Biden heeft hem meermaals te verstaan gegeven dat zo'n akkoord er niet in zit als het VK het Goede Vrijdag Akkoord schendt en heeft dit standpunt nu dus weer herhaald. De hoop is nu dat Johnson in deze laatste onderhandelingsdagen alsnog zal inbinden en tot enig akkoord met de EU komt om toch ook het gewenste handelsakkoord met de VS tot stand te kunnen brengen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 26/11/2020 - ...