Boris Johnson: 'Poetin dreigde met een raketaanval op het Verenigd Koninkrijk'

30/01/2023
 
Op 2 februari 2022 belde de toen nog Britse premier Boris Johnson met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin om een dreigende oorlog in Oekraïne te voorkomen. Op een gegeven moment sprak Poetin de woorden uit 'dat het maar een minuut kost om het Verenigd Koninkrijk vanuit Rusland aan te vallen met raketten'. Dat zegt Johnson vanavond in de BBC documentaire Putin Vs the West.
 
Johnson probeerde naar eigen zeggen Poetin ervan te overtuigen dat een Russische inval in Oekraïne verregaande gevolgen zou hebben, zoals westerse sancties en meer NAVO-troepen aan de grens met Rusland. Verder zei Johnson in het 'lange en buitengewone telefoongesprek' dat Oekraïne 'geen NAVO-lid zou worden in de voorziene toekomst'. Poetin vroeg hem daarop wat 'voorziene toekomst' precies inhield. Op een gegeven moment sprak Poetin volgens Johnson de volgende zin uit: 'Boris, I don't want to hurt you but, with a missile, it would only take a minute' or something like that.' Volgens Johnson sprak Poetin op een zeer relaxte manier en was het hem niet duidelijk hoe dreigend deze uitspraak was bedoeld. 
 
Niet alleen Johnson vertelt in de documentaire over de Britse ervaringen met Rusland vlak voor de start van de oorlog. Toenmalig minister van Defensie Ben Wallace vloog op 11 februari 2022 naar Moskou voor een gesprek met zijn toenmalige ambtgenoot Sergei Shoigu. In de documentaire zegt Wallace dat Shoigu hem verzekerde dat Rusland Oekraïne niet zou binnenvallen. 'Both sides knew it was a lie. You know I'm lying and I know you know I'm lying and I'm still going to lie to you.'
 
Putin Vs the West, maandag 30 januari, BBC 2, 22:00 uur Nederlandse en Belgische tijd.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 30/01/2023 - ...
 

         Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft