Brexit: weekend van de laatste kans?

18/12/2020
 
Komt er nog een akkoord in de post-Brexit onderhandelingen? Het Europees Parlement vraagt om een akkoord uiterlijk zondagavond, anders heeft het dit jaar geen tijd meer zo'n akkoord te beoordelen en te stemmen. De onderhandelende partijen zijn opnieuw minder hoopvol gestemd dat het ├╝berhaupt tot een akkoord komt.
 
Gisteren spraken voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson elkaar opnieuw over de telefoon. Von der Leyen leek na dat gesprek iets optimistischer dan Johnson, alhoewel er ook volgens haar grote meningsverschillen blijven bestaan. Vandaag gaan hun toponderhandelaars David Frost voor het VK (l) en Michel Barnier voor de EU (r) verder met hun gesprekken in Brussel.
 
Enkele quotes van donderdagavond. Frost in een tweet: 'De situatie aangaande onze gesprekken met de EU is zeer ernstig vanavond. Vooruitgang lijkt te zijn geblokkeerd en de tijd is bijna op.' Von der Leyen: 'Het overbruggen van grote meningsverschillen, vooral op het vlak van de visserijrechten, is een zeer grote uitdaging.' Johnson: 'Wat visserijrechten betreft: het kan niet zo zijn dat het VK het enige soevereine land in de wereld is dat geen controle heeft over zijn eigen wateren gedurende een langere periode en wordt geconfronteerd met quota die de eigen sector sterk benadelen. De positie van de EU in deze was gewoon niet redelijk en als er overeenstemming op dit punt wordt bereikt, zal de EU toch duidelijk moeten opschuiven in haar standpunt.' Barnier in het Europees Parlement, vrijdagochtend: 'Er resten ons nog slechts enkele uren om tot een akkoord te komen.'
 
Komt er een akkoord? Een harde Brexit? Een gedeeltelijk akkoord? Uiterlijk maandag weten we meer. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de partijen tot en met 31 december door onderhandelen, maar in dit dossier is niets onmogelijk. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 18/12/2020 - ...