VK zet Brexit-onderhandelingen verder op scherp

07/09/2020
 
De Britse regering van Boris Johnson is bezig een wet uit te werken die bepalingen uit de Withdrawal Agreement zou terugdraaien wat de handel tussen Ierland en Noord-Ierland betreft. Volgens Johnson is de nieuwe wet bedoeld in het geval dat de huidige Brexit-onderhandelingen mislukken. Een EU-diplomaat noemt de Britse stap een 'self-defeating strategy'.
 
De achtste en op een na laatste ronde van de Brexit-onderhandelingen begint morgen (dinsdag). Tot nu toe zit er weinig tot geen schot in de gesprekken tussen de EU en het VK over een nieuw handelsakkoord. Johnson wil op zijn laatst half oktober een deal. Komt die er niet, dan is een no-deal voor hem ook goed en komt het VK dus met een nieuwe wet voor de handel met Noord-Ierland, dat tot het VK behoort.
 
In de Withdrawal Agreement is bepaald dat Noord-Ierland ook na 31 december 2020, als het VK volledig uit de EU stapt, nog een tijd de Europese handelsregels volgt om te voorkomen dat er een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland komt met douanecontroles en belastingen op import en export tussen beide Ierlanden. In de nieuwe wet van de regering Johnson zou het VK niet meer een goederencontrole hoeven uit te voeren op goederen die vanuit het VK naar Noord-Ierland gaan. Deze bepaling is onderdeel van de Withdrawal Agreement.
 
De Ierse en Noord-Ierse regering reageren ontstemd en vrezen zelfs voor spanningen tussen beide gedeelten die het Goede Vrijdag Akkoord uit 1998 op losse schroeven kunnen zetten (vrede tussen Noord-Ierse katholieken en protestanten). De Schotse premier Niciola Sturgeon vreest dat een no-deal Brexit dichterbij is.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/09/2020 - ...
 

      Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft