Bescherming Roemeense bruine beer op de helling
19/07/2024
Bruine beer in Transsylvanië, Roemenië, Denes Feri via Wikimedia Commons, rechtenvrije foto
Mens en dier zitten elkaar steeds vaker in de weg. In Nederland zijn het de wolven die op plaatsen komen waar we ze liever niet zien. In Oost- en Zuid-Europa doen zich de laatste jaren steeds meer confrontaties tussen de mens en de Europese bruine beer voor. Vormt de bruine beer echt een gevaar of zit hij ons gewoon in de weg en moet de bescherming ervan daarom op de helling?
De Europese bruine beer is een beschermde diersoort en mag dus niet zomaar worden afgeschoten. In heel Europa leven er nog zo’n 15.000. De grootste populaties komen voor in Oost-Europa en Scandinavië. Ondanks hun geringe aantal gaan er in steeds meer landen stemmen op om populaties bruine beren af te schieten. De reden daartoe is dat ze een bedreiging zouden vormen voor de mensen.
Roemenië wil 500 beren afschieten
Het Roemeense parlement heeft afgelopen maandag een wet aangenomen die stelt dat jaarlijks 500 bruine beren mogen worden afgeschoten. Het huidige aantal af te schieten beren ligt op jaarlijks 220. Die verdubbeling is een rechtstreeks gevolg van de dood van een 19-jarige toeriste die was aangevallen door een beer tijdens een wandeling in de Bucegi bergen, gelegen aan de oostelijke kant van de zuidelijke Karpaten.
Van de 500 af te schieten beren is een aantal van 420 bedoeld ter ‘preventie’. De totale geschatte Roemeense bruine beren populatie ligt op 8.000. Ondanks het toch wel forse cijfer van 500 is de Roemeense regering er niet gerust op dat dit genoeg gaat zijn. Integendeel! Minister van Milieu Mircea Fechet reageerde als volgt op het aannemen van de wet: ‘Eén ding is zeker, we kunnen niet garanderen dat iemand die in de bossen wandelt niet in aanraking komt met een wild dier. Of het nu een beer is of een ander dier.’
Conflicterende territoria
In de uitspraak van de Roemeense minister zit ‘m de crux. Mens en dier zoeken elkaars territorium op. De mens voor ontspanning en juist om de dieren te bewonderen/bestuderen. De dieren, omdat ze op zoek zijn naar voedsel. Er gaan vele verhalen rond over bruine beren die Roemeense dorpen binnen trekken, omdat ze weten dat daar wat te halen valt. Het loont dus om zulke ontmoetingen tussen mens en beer zoveel mogelijk te vermijden. Dat is ook wat Roemeense natuurbeschermingsorganisaties, die het uiteraard niet eens zijn met de nieuwe wet, zeggen.
De organisaties wijzen erop dat het vooral belangrijk is dat toeristen voorlichting krijgen over wat te doen wanneer ze in aanraking komen met een beer. Verder zouden de Roemenen beter met hun afval moeten omgaan. Waar de organisaties vooral schrik voor hebben, is dat de jagers de nieuwe wet aangrijpen om beren als jachttrofee neer te schieten. Iets wat via Europese wetgeving is verboden.
Het gevaar van de beer
Hoe gevaarlijk is een bruine beer nu eigenlijk? Net als voor de wolven geldt dat je in de eerste plaats kalm moet blijven, mocht je er een tegenkomen. Beren zijn schuwe dieren. Wanneer jij niet dreigend overkomt, zal de beer jou ook niet aanvallen. Alhoewel de Europese bruine beer wordt ingedeeld bij de carnivoren, zijn het voornamelijk alleseters. We leren als kind al dat ze gek zijn op honing. Daarnaast eten ze veel plantaardig voedsel en vruchten.
De kans dat de beer een lekkere maaltijd ziet in een mens is dus minimaal. Juist daarom zouden we als mens wat verstandiger moeten opereren. Een beer, een wolf of wat voor wild dier dan ook handelt op instinct. Wij als mens kunnen ons verstand gebruiken. Dat doen we in velerlei opzichten te weinig. In het geval van het samenleven met de dieren zou het vaak een kleine moeite zijn die fatale confrontaties kan voorkomen.
Het laatste woord over de Roemeense wet die een intensievere jacht op de bruine beer toestaat, is in het land zelf nog niet gezegd. President Klaus Iohannis moet de wet nog goedkeuren. Natuurbeschermingsorganisaties zullen er vast alles aan doen om hem op andere gedachten te brengen.
Verder lezen
- Romania Insider: het artikel over de Roemeense wet
- Bears in Mind: alles wat je wilt weten over de beer: soorten, aantallen, hun gedrag
Copyright tekst: Johan Peters, 19/07/2024 - ...