Boeken die ik las

19/10/2023
 

Martin Luther King Jr.: zijn droom eindigde
in een nachtmerrie

Over Martin Luther King Jr. zijn in de loop der decennia de nodige biografieën verschenen. Dit jaar is daar King, The life of Martin Luther King van Jonathan Eig bijgekomen. In 557 pagina’s (noten niet meegerekend) vertelt Eig de levensgeschiedenis van de belangrijkste voorvechter van gelijke rechten voor Afro-Amerikanen in de sterk gesegregeerde Verenigde Staten van de 20e eeuw. 

09/08/2023 

Wantrouwen tegenover vaccins blijkt van alle tijden


 
Het zal eind mei zijn geweest dat ik op BBC World News een kort interview zag met de Britse historicus Simon Schama over zijn nieuwste boek Foreign Bodies. Het boek handelt over de ontstaansgeschiedenis van vaccins. In het interview vertelde hij dat hij tijdens de coronapandemie op het idee voor het boek kwam. Het brede wantrouwen inzake de ontwikkelde vaccins tegen het coronavirus deden hem zich afvragen of dat wantrouwen specifiek iets van deze tijd is. Foreign Bodies laat zien dat mensen al sinds het begin van het gebruik van vaccins wantrouwig ertegenover staan.
 
24/07/2023 

Wat is beter? Het boek of de film?
 

Zonder boek geen film. Maar wat als je de film al zes keer hebt gezien voordat je het boek eindelijk leest? Dat was het geval met De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van de op 11 juli op 94-jarige leeftijd overleden Tsjechische schrijver Milan Kundera. Mijn beschouwingen over film en boek.

12/06/2023 

Bart De Wever blijft bij de les
 
 
Als Vlaams politicus en burgemeester van Antwerpen deinst Bart De Wever nooit terug voor een boude uitspraak of confronterende opinie. Van huis uit is hij echter historicus. In die hoedanigheid schreef hij het boek Het verhaal van Antwerpen. Een kloek boekwerk waarin voor de verandering geen onvertogen woord uit zijn mond komt, alhoewel de Vlaams-nationalistische politicus De Wever toch ook om de hoek komt kijken.

11/04/2023
 

Quel Bordel: de eeuwenlange ambigue
houding tegenover sekswerk beschreven

 
Diane De Keyzer begon in 1980 in Brussel te werken als docente Nederlands aan anderstaligen. Wandelend naar haar werkplek vanaf station Brussel-Noord passeerde ze de Aarschotstraat. De belangrijkste straat voor raamprostitutie in Brussel. Aanvankelijk wist ze niet goed welke houding ze moest aannemen tegenover het fenomeen. Helemaal los liet het onderwerp haar nooit. Meer dan vier decennia later is er haar boek over de geschiedenis van de prostitutie in de Belgische steden.