Columns en opinies over leven met beperking en andere zaken

03/12/2023
 

Politieke aandacht voor mensen met beperking wereldwijd onder druk

Op deze Internationale Dag van Personen met een Beperking valt er niet veel te vieren voor de doelgroep. Het is an sich al een veeg teken dat zo’n internationale dag nodig is om de behoeften van hen nog eens extra onder de aandacht te brengen. Dit jaar is dat echter wel meer dan ooit noodzakelijk. De politiek lijkt wereldwijd de doelgroep moedwillig te vergeten gedurende de overige 364 dagen van het jaar.

20/11/2024 

De polariserende werking van religie anno 2024



Zelf hang ik geen enkel geloof aan. Ik heb me er reeds op jongere leeftijd in verdiept. Op de middelbare school schreef ik een scriptie over Maarten Luther en het protestantisme. Ik heb de bijbel gelezen. Islam, jodendom, boeddhisme, andere exotische geloven vielen eveneens onder mijn ogen. Uiteindelijk ben ik al snel tot de conclusie gekomen dat ik mij in geen enkel geloof kan vinden. Al was het maar vanwege de polariserende werking die het tentoonspreidt. In vroeger tijden en anno 2024 nog steeds.

14/08/2024
 

Paralympische Spelen goede graadmeter toegankelijkheid Parijs

 
 
De Olympische Spelen in Parijs zijn voorbij. Op naar de Paralympische Spelen in Parijs die op woensdag 28 augustus van start gaan. Helaas is daar vanuit de media altijd veel minder belangstelling voor wat de sportieve prestaties betreft. Voor de organiserende stad zijn de Paralympische Spelen echter een mooie oefening in het evalueren en verbeteren van de toegankelijkheid.

08/08/2024

Hoe houden we als gewone burgers het hoofd koel
in turbulente tijden?


Je kunt niet echt zeggen dat het deze zomer alleen maar komkommertijd is wat het nieuws betreft. Er gebeurt genoeg in de wereld en iedere dag lezen we weer iets anders alarmerends. Wie houdt het hoofd koel? Hopelijk vooral degenen die de politieke touwtjes in handen hebben. Maar zelf kunnen we daar als gewone burgers ook het nodige aan doen.

22/04/2024
 

In stilte sterven in het digitale tijdperk



Op woensdag 10 april stonden de wijkagent en een deurwaarder voor de woning van de 60-jarige Markus V. aan de Amerikalei in Antwerpen. Markus had al maanden geen rekeningen meer betaald. Hij deed niet open. Toen de deur was opengebroken, vond men de man in een kamer op de eerste verdieping. Hij bleek al een jaar eerder te zijn overleden op een natuurlijke wijze.

08/04/2024
 

Onze ambigue houding tegenover zelfmoord
 


Het is vandaag precies 30 jaar geleden dat de politie in Seatlle het lichaam vond van Kurt Cobain. Forensisch onderzoek toonde aan dat hij zich drie dagen eerder een kogel door het hoofd had geschoten. Mede door zijn zelfmoord is hij 30 jaar later verworden
tot een rocklegende. Die mythevorming illustreert tegelijk onze ambigue houding tegenover zelfmoord.

06/03/2024
 

Column: inclusie zonder mentaliteitsverandering is een wassen neus

 
 
Nederland ratificeerde in 2016 het VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Beperking. Daarmee was het niet bepaald het snelste land in Europa. Een van de uitvloeiselen van de ratificatie was dat iedere gemeente een Lokale Inclusie Agenda (LIA) zou opstellen. Eindhoven heeft als laatste grote gemeente nu eindelijk zo’n LIA, berichtte Nu.nl op dinsdag 5 maart. Maar daarmee zijn ze er nog niet in Eindhoven.

07/11/2023 

Wie brengt de Antwerpenaar de verkeersregels

eens bij?

 

De Gazet van Antwerpen kopte maandag 6 november dat er in de stad steeds meer ongelukken gebeuren met elektrische steps.
In drie jaar tijd steeg het aantal ongevallen met 700%, aldus de krant. Mij verbaast het helemaal niets. Wie houdt zich in Antwerpen nog aan verkeersregels?

16/01/2023 

Vervulling seksuele behoeften mensen met beperking ook na 20 jaar nog steeds een taboe

 
In een opiniestuk in de NRC van woensdag 11 januari pleiten publiciste Linda Duits en medeoprichter van Stichting Tiresias
Joke Storm voor het in de wet regelen van recht op sekszorg voor mensen met een beperking. Toen ik het las, moest ik gelijk aan mijn eerste boek denken. Dat handelt deels over seksualiteit bij mensen met een fysieke beperking en/of chronische ziekte (foto).


17/10/2022 

Column: Wat als Orkun Kökcü streng gereformeerd was geweest?

 
 
Veel gedoe gisteren over het weigeren van Feyenoord aanvoerder Orkun Kökcü om de speciale regenboog aanvoerdersband te dragen ter ondersteuning van de LGBTQ-gemeenschap. Hugo Borst zei in Langs de Lijn dat zijn argumentatie (niet te vereenzelvigen met zijn geloof) er een uit vervlogen tijden was. 'Meer dan vijf eeuwen terug.' Was al die kritiek terecht?