Duitsland gaat feministische buitenlandpolitiek voeren

03/03/2023
 
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock kondigde afgelopen woensdag aan dat Duitsland voortaan een feministische buitenlandpolitiek voert. Daarmee moet in het buitenlandbeleid meer aandacht komen voor vrouwenrechten en gendergelijkheid.
 
Duitsland treedt in het voetspoor van onder andere Zweden, Canada en Mexico. Alhoewel de huidige rechtse Zweedse regering de feministische touch alweer heeft losgelaten. Volgens Baerbock zijn vrouwenrechten een graadmeter voor de situatie in een maatschappij. Zij ziet in veel samenlevingen nog een flinke scheefgroei in de vertegenwoordiging van vrouwen waar het gaat om besluitvorming, onderwijs en toegang tot financiĆ«le middelen. Daar wil ze concreet iets tegen doen. 
 
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tien richtlijnen opgesteld volgens welke alle buitenlandse diensten voortaan moeten handelen in het kader van de feministische buitenlandpolitiek. Zo moet het lot van vrouwen en andere gemarginaliseerde groepen meer vertegenwoordigd zijn op alle vlakken van het buitenlandbeleid. Of het nu handelt om vredesprocessen, humanitaire hulp of kunst/cultuur/wetenschap. Dit geldt evenzeer voor de ingezette financiƫle middelen door het ministerie. Tot 2025 moeten de projectmiddelen op zo'n manier worden besteed dat met 85% ervan ook de noden van vrouwen en andere marginale groepen ermee bediend worden. Ten slotte moet het hele ministerie zelf nog een inhaalslag maken om meer vrouwen in dienst te nemen.
 
Lees meer op de site van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarop staat ook het volledige document over de feministische buitenlandpolitiek gepubliceerd.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/03/2023 - ...
 

         Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft