Bulgaarse boeren vandaag met tractoren de weg op

14/09/2022
 
Niet alleen de Nederlandse en Belgische boeren zijn boos op hun regering en de EU. Ook de Bulgaarse boeren vrezen faillissementen door het beleid van hun regering en EU-regels. Vandaag gaan zij in veel steden de weg op met hun tractoren.
 
De boosheid van de Bulgaarse boeren richt zich niet op stikstofregels. In de eerste plaats klagen zij de importen van grote hoeveelheden Oekraïens graan aan. Zij claimen dat door die grote en ongecontroleerde import van graan uit Oekraïne de Bulgaarse boeren hun eigen productie niet meer kwijt kunnen op de binnenlandse markt. Ze beweren verder dat de Oekraïense boeren zich niet aan dezelfde regels voor een verantwoorde graanproductie hoeven te houden als de Europese boeren.
 
Die Europese regels, en dan met name die in de Green Deal van Frans Timmermans, vormen een tweede bron van ergernis voor de Bulgaarse boeren. De nieuwe regels in de Green Deal zijn volgens hen 'niet normaal en onwerkbaar'. 
 
Bulgaren zullen vandaag vanaf 11 uur protesterende boeren met hun tractoren tegenkomen in verschillende steden, waaronder in Burgas, Pleven en Sliven.Of de boeren ook wegen gaan blokkeren of anderszins overlast plannen te veroorzaken, is niet bekend.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 14/09/2022 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft