Ergste kou inzake verstandhouding Bulgarije - Noord-MacedoniŽ lijkt uit de lucht

19/01/2022
 
De Bulgaarse premier Kiril Petkov was gisteren op tijd uit quarantaine om zijn geplande bezoek aan collega Dimitar Kovachevski te laten doorgaan. Kovachevski is nog maar sinds een paar dagen de nieuwe premier van Noord-Macedonië. Petkov is sinds december 2021 in functie. De beide heren bleken het goed met elkaar te kunnen vinden.
 
De relatie tussen beide landen heeft lang onder hoogspanning gestaan. Noord-Macedonië wil toetredingsonderhandelingen met de EU beginnen, maar Bulgarije blokkeert dat. De landen zijn het oneens over de gezamenlijke geschiedenis en taal. Verder eist Bulgarije gelijke rechten voor de Bulgaarse minderheid in Noord-Macedonië.
 
Over de geschilpunten inzake historie en taal stelden de landen enkele jaren geleden een commissie in die de geschillen moest uitklaren. De betreffende commissie is echter al meer dan een jaar niet bijeengekomen en dat ligt niet aan covid. De leden zijn het gewoon finaal oneens met elkaar. Beide premiers hebben nu afgesproken dat de commissie opnieuw aan de slag gaat en voortaan wekelijks zal rapporteren over de vorderingen.
 
En er worden meer commissies ingesteld. Deze gaan zich richten op bijvoorbeeld transport, onderwijs en Europese integratie. Als blijk van de verbeterde verstandhouding is er binnen de 60 dagen ook weer een luchtverbinding tussen de hoofdsteden Skopje en Sofia. Details over het vluchtschema volgen binnen de 30 dagen, zo beloven de premiers.
 
Over de hamvraag, wanneer heft Bulgarije de blokkade inzake de toetredingsonderhandelingen op, zijn geen mededelingen gedaan. De grootste kou lijkt voorlopig echter uit de lucht. Het is nu wachten op resultaten van de historische commissie.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/01/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft