'Russische spionnen proberen betere betrekkingen tussen Bulgarije en Noord-MacedoniŽ te saboteren'

01/04/2022
 
Volgens de Bulgaarse premier Kiril Petkov proberen Russische spionnen te voorkomen dat zijn land de betrekkingen met buurland Noord-Macedonië verbetert. Rusland zou er belang bij hebben dat Noord-Macedonië geen lid wordt van de EU. De Bulgaarse speciale openbaar aanklager onderzoekt momenteel vermeende Russische spionageactiviteiten binnen de nationale veiligheidsdienst. 
 
Sinds Petkov premier is, streeft hij ernaar de betrekkingen met Noord-Macedonië te normaliseren. Afgelopen maandag had hij opnieuw een ontmoeting met zijn Noord-Macedonische ambtgenoot Dimitar Kovacevski. Beiden toonden zich na afloop optimistisch dat het huidige Bulgaarse veto tegen toetredingsonderhandelingen van Noord-Macedonië tot de EU snel van tafel kan.
 
Dat lijkt toch buiten Bulgaars president Rumen Radev gerekend. Die herhaalde donderdagavond dat wat hem betreft het veto voorlopig van kracht blijft. Hij herhaalde nog eens het verwijt tegen het buurland dat de etnische Bulgaren zou discrimineren. Een bewijs daarvoor ziet Radev in de uitkomsten van de in 2021 gehouden volkstelling. Volgens deze census wonen in Noord-Macedonië slechts 3.504 mensen met de Bulgaarse nationaliteit. Radev noemde echter een getal van 120.000. Wat de vermeende Russische spionagepraktijken betreft, zei hij dat de nationale veiligheidsdienst 'een sterk immuunsysteem heeft'. Het is bekend dat Radev minder afwijzend tegenover goede betrekkingen met Rusland staat.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/04/2022 - ...