Bulgaars premier denkt niet aan aftreden

13/07/2020
 
De politieke spanning in Bulgarije duurt voort. Ook na drie achtereenvolgende avonden van demonstraties die het aftreden van premier Boyko Borissov eisten, denkt deze er niet over om af te treden.
 
De demonstraties begonnen vorige week nadat de hoofdaanklager Ivan Gechev een inval liet doen bij de Bulgaarse president Ruman Radev op verdenking van ongewenste beïnvloeding. Radev en Borissov zijn niet elkaars vrienden. Borissov is leider van de centrumrechtse GEB partij. Radev wordt gesteund door de socialistische partij. In de hoofdstad Sofia vonden de afgelopen dagen demonstraties pro en contra de regering plaats. De demonstranten die tegen de regering zijn, eisen verkiezingen omdat de huidige regering corrupt zou zijn.
 
Zowel Radev als Borissov spraken afgelopen zaterdag de Bulgaren toe. In een videoboodschap op zijn Facebookpagina vroeg Borissov de demonstranten om geen geweld te gebruiken. Ook zei hij dat hij er niet aan denkt af te treden. Hij prees de realisaties van zijn regering en het onder controle houden van de coronapandemie. 'De oppositie (socialisten) zullen de staat afbreken. Ze hebben bewezen dat ze niet kunnen regeren', aldus Borissov die erop wees dat er volgend jaar sowieso verkiezingen zijn.
 
President Radev had uiteraard een andere boodschap aan de Bulgaren. 'Bulgaren van verschillende leeftijden en politieke gezindten vragen om een herstel van de rechtsstaat en hun burgerrechten die de afgelopen jaren methodisch zijn geschonden. De woede zit diep en is niet van gisteren. Het kan niet worden gestopt door angst en geweld.'
 
Het is afwachten of de demonstraties deze week opnieuw zullen plaatsvinden en of Borissov ze zal blijven weerstaan.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/07/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft