Bulgaren in de lente voor vijfde keer in twee jaar tijd naar de stembus

23/01/2023
 
Wat ik op 10 januari al voorspelde, is uitgekomen: de Bulgaren mogen in de lente voor de vijfde keer in twee jaar tijd naar de stembus voor parlementsverkiezingen. Ook de Bulgaarse socialisten zijn er niet in geslaagd een stabiele regering te vormen.
 
Nadat eerst de conservatieven van GERB en daarna de pro-Europese partij We Continue the Change er niet in slaagden een meerderheidsregering te vormen, waren het de Bulgaarse socialisten die het als derde en laatste partij mochten proberen. Zoals verwacht, faalden ook zij. Afgelopen vrijdag gaf partijleidster Kornelia Ninova, de vrouw vooraan op de foto, haar opdracht terug aan president Rumen Radev. Omdat het in Bulgarije zo werkt dat er slechts drie pogingen tot regeringsvorming zijn na verkiezingen, kan Radev niets anders meer doen dan nieuwe parlementsverkiezingen uitschrijven. Volgens Ninova heeft haar partij een serieuze poging gedaan om tot een regering te komen die de vele problemen in het land had moeten oplossen. Maar na grondige afweging van de mogelijke opties zag ze er geen heil meer in.
 
Het zal nu zijn minst weer een aantal maanden vergen voordat Bulgarije wellicht uiteindelijk een volwaardige nieuwe regering heeft. Dit heeft consequenties voor onder andere de invoering van de euro, voorzien in 2024, en de gewenste toetreding tot de Schengenzone.
 
Ben je het overzicht kwijt in al mijn berichtgeving over het Bulgaarse politieke gehannes? Lees dan nog eens, of voor de eerste keer, mijn overzichtsartikel dat ik naast Johan Schrijft ook publiceerde op Reporters Online.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/01/2023 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft