Plan van Charles Michel voor Middellandse Zee conferentie op sterven na dood

21/12/2020
 
Europees president Charles Michel lanceerde in oktober het voorstel een conferentie te organiseren over alle spanningen in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Het gaat namelijk niet alleen om de spanningen tussen Griekenland en Turkije inzake olie- en gasboringen, aldus Michel. Hij krijgt er bij de geïnviteerde landen echter niet de handen voor op elkaar, meldt EURACTIV.
 
Aan de conferentie zouden naast de EU, Griekenland en Turkije ook Egypte en Israël moeten deelnemen. De Egyptische regering heeft er sowieso geen oren oor en ook de Israëlische regering staat niet te springen eraan deel te nemen. Daardoor is het plan van de conferentie nog steeds niet veel meer dan een plan dat op sterven na dood is.
 
Turkije lijkt ondertussen wel een andere toon aan te slaan in het conflict met Griekenland. Nadat de Verenigde Staten hun NAVO-partner sancties hebben opgelegd vanwege de aanschaf van Russisch afweergeschut klinkt de toon uit Ankara ineens gematigder. President Erdogan belde onlangs met Michel en in dat gesprek zei hij dat hij hoopte op 'een constructieve en verstandige houding van de EU ten opzichte van Turkije'. 
 
De Grieken vertrouwen de Turken voorlopig nog niet en zeggen dat EU-voorzitter Duitsland te bang is om de tanden te laten zien en zich bedient van 'stereotype verklaringen'. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu gaf op Twitter zijn Griekse collega Nikos Dendlas de raad 'te stoppen met hulp zoeken bij anderen'. Çavuşoğlu spreekt in de tweet verder de hoop uit dat de twee landen in 2021 hun geschillen in een direct, oprecht en ernstig gesprek kunnen oplossen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/12/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft