Zorgen over eerste Chinese universiteit in Europa in Boedapest

13/01/2021
 
In 2024 opent een filiaal van de Chinese Fudan Universiteit de deuren in Boedapest. Terwijl de Hongaarse premier Viktor Orban daarmee zijn banden met China versterkt, kijkt men in West-Europa met zorgen naar de grotere Chinese invloed in Centraal- en Oost-Europa. 
 
De Fudan Universiteit is gevestigd in Shanghai en staat op de 70e plaats van beste universiteiten van The Times. Om de komst van de universiteit naar Boedapest mogelijk te maken, trekt de Hongaarse regering 2 miljoen pond uit voor de vestiging van de campus. Zo'n 6.000 studenten kunnen daar dan vanaf 2024 studeren in economie, internationale relaties, technische en medische wetenschappen. In Boedapest was tot 2018 de Central European University van George Soros gevestigd die werd beschouwd als de beste universiteit van het land. Viktor Orban beschouwt Soros echter als een 'vijand van het volk' vanwege zijn liberale denkbeelden. De universiteit werd in 2018 gedwongen de deuren te sluiten en bevindt zich nu in Wenen.
 
De Chinezen springen dus in het opengevallen gat en onderwijs is niet het enige waarvoor Orban bij de Chinezen aanklopt. China heeft ook toestemming om in Hongarije een 5G-netwxerk uit te rollen via het staatsbedrijf Huawei. In West-Europa heeft Huawei die opdracht niet gekregen uit angst voor Chinese spionage en een te grote Chinese invloed op de economie. Overigens zijn het niet alleen de Hongaren die naar China kijken. Ook de armste EU-lidstaten Bulgarije en RoemeniĆ« doen geregeld een beroep op de Chinezen  Zij het niet vanwege politieke overwegingen zoals bij Orban het geval is.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/01/2021 - ...
 

  Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft