Stortvloed aan containers onderweg naar Europa, havens verwachten chaos

06/04/2021
 
Nadat de Ever Given begin vorige week met succes is losgetrokken in het Suezkanaal verloopt het scheepvaartverkeer daar weer als vanouds. Alle schepen die noodgedwongen moesten wachten om verder te kunnen, zijn inmiddels het kanaal gepasseerd. Vele hebben als eindbestemming Europa. En dat zorgt voor serieuze angst voor chaos daar. 
 
Het uit- en inladen van grote containerschepen kent een strakke planning. Niet alleen moeten de containers binnen een bepaalde tijd van boord worden gehaald of aan boord gebracht. Ook de verdere distributie van en naar de terminals gebeurt via vastgestelde tijdslots. Die tijdslots zijn nu niets meer waard doordat veel schepen met veel vertraging zullen arriveren.
 
De Ever Given en veel andere schepen hadden als eindbestemming de haven van Rotterdam. Daar is het alle hens aan dek. De havenautoriteiten hebben de logistieke keten gevraagd zoveel mogelijk mee te helpen om de verwachte overlast (opstoppingen) te beperken. De havens van Antwerpen en Zeebrugge verwachten de piek aan vertraagde schepen pas in de week van 12 april. Daar kijkt men vooral naar wat de rederijen doen met de vaarroutes van de schepen die momenteel onderweg zijn. In Antwerpen geldt al wel de nieuwe regel dat containers bestemd voor de export pas zeven dagen voor de verwachte aankomst van het betreffende schip mogen worden aangeleverd om congestie te voorkomen. Het is voor het eerst in haar bestaan dat Port of Antwerp deze maatregel hanteert. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 06/04/2021 - ...