Je lichaam kan de gekste aanwijzingen geven dat je het coronavirus hebt

07/08/2020
 
 
'Bij verkoudheid of koorts blijf thuis en laat je testen', horen we nu al maanden als dringend advies in de strijd tegen het coronavirus. Het virus blijkt echter een loopje met veel mensen te nemen. Veel van de mensen die uiteindelijk besmet blijken te zijn, krijgen bijvoorbeeld nooit koorts. Wel waren er andere, vreemde signalen waarbij je niet direct aan Covid-19 denkt.
 
Een droge hoest, vermoeidheid, een lichte verkoudheid, reukverlies. Het zijn allemaal symptomen die op Covid-19 kunnen duiden. Maar niet iedereen ervaart deze symptomen in het begin. Soms gaat het eerst om pijn in het been, duizeligheid, het gevoel hebben dat je iets verkeerd hebt gegeten. De signalen kunnen vanuit heel je lichaam komen, van hoofd tot teen. En zijn de meer gebruikelijke symptomen dan een teken dat je het coronavirus hebt? Niet altijd. De Universiteit van Buffalo deed onderzoek onder 961 mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg en positief getest waren op Covid-19. Slechts de helft van hen had bijvoorbeeld reukverlies, wat toch als een van de meest voorspellende symptomen wordt beschouwd. Hetzelfde geldt voor koorts. Tijdens een Europees onderzoek onder 2.000 Covid-19 patiƫnten die milde tot matige ziekteverschijnselen vertoonden, bleek 60% nooit koorts te hebben gehad tijdens de ziekte.
 
Soms uit het virus zich in ongebruikelijke symptomen. Geen gevoel meer in de benen, maag- of darmklachten. Het probleem bij maag- en darmklachten is dat patiƫnten in eerste instantie vaak negatief testen op Covid-19. In plaats van het afnemen van slijm zou het in dat geval beter zijn de ontlasting te onderzoeken.
 
Conclusie: concentreer je dus niet alleen op klachten als verkoudheid, koorts, kortademigheid. Ga ook bij ongebruikelijke lichamelijke klachten toch liefst even langs de huisarts. Je kunt nooit weten ...
 
Bovenstaande tekst is een samenvatting en vertaling uit het Engels van een artikel op de site van de New York Times. Daarin worden de cases van de ongebruikelijke symptomen uitgebreid beschreven.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/08/2020 - ...
 

 Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft